Vinterbilskontroll: Tips för bilkörning på vintern

Mörka morgnar, isiga vägar, ylande vindar, plötsligt kraftigt snöfall – vintern erbjuder många utmaningar för bilister.

Från bilkontroller till saker att packa, praktiska råd och hybridanvändning – kolla in våra vinterkörtips.

6 enkla vinterkontroller för din bil

1. Vätskor

Det är viktigt att all vätska i ditt fordon fylls på, oavsett väder. Se där till att kontrollera:

Motorolja – om denna börjar ta slut riskeras motorskador, vilket är dyrt att åtgärda.

Kylvätska/frostskyddsmedel – detta hindrar din motor från att överhettas, men frostskyddsmedel behövs fortfarande på vintern så att blandningen inte fryser.

Bromsvätska – finns i bromsarnas hydraulsystem, vilket hjälper till att sakta ner din bil när du trycker på pedalen.

Vindrutespolning – sikten påverkas ofta på vintern – genom snö, hagel, regn och salt – så håll vindrutan ren. Blanda vatten och spolarvätska för att förhindra att systemet fryser.

2. Torkare

Kontrollera dina torkarblad – om de har slitits eller skadats, så byt ut dem.

Det rekommenderas att du gör detta var 12:e månad, och du kan byta ut dem själv eller be ett service- och reparationsföretag att göra det.

3. Vinterdäck

Kontrollera att dina vinterdäck är i gott skick, och sikta på ett mönsterdjup på 3 mm – vilket även är den lagliga gränsen.

Vinterdäck kan vara väl värda att investera i. De är effektivare vid temperaturer under 7°C än sommardäck, även under torra förhållanden. De innehåller högre halter av naturgummi och är därför mer flexibla vid lägre temperaturer, och deras slitbanemönster gör att mer gummi kan komma i kontakt med vägen.

De är obligatoriska i vissa länder och regioner i Europa (inklusive Tyskland, Italien och vissa franska regioner), men inte alla (såsom Storbritannien, Spanien och Nederländerna).

4. Belysning

Gå ett varv runt din bil och kontrollera dina strålkastare, bakljus, blinker och dimljus. För att kontrollera dina bromsljus, be någon om hjälp eller parkera nära en vägg – eller ännu hellre ett fönster, så att du kan se reflektionen – för att se till att varje lampa fungerar.

Om du upptäcker att en eller flera inte fungerar, kontrollera din bruksanvisning och se om det är möjligt att byta glödlampa själv.

5. Batteri

Batterier tappar gradvis sin totala effekt med tiden, men kalla temperaturer kommer att minska deras livslängd ytterligare genom att sakta ner de kemiska processer som sker inom dem. Du kan bli strandsatt på din egen uppfart om du inte underhåller dem.

Hur fungerar ditt batteri vid normala temperaturer? Hackar din tändning någonsin, eller tar den några gånger på sig att ta fart? Om du har svarat ja på någon av dessa frågor kan det vara värt att få ditt batteri kontrollerat av en återförsäljare i syfte att säkerställa att det inte laddas ur.

6. Vindruta och vindrutetorkare

Det är viktigt att hålla fönster och vindruta rena under vintern. Frost på ytan kan göra sikten svår, varför du bör använda avisningsmedel för att tvätta rutan innan du ger dig ut på vägarna.

Använd endast avisningsmedel och en isskrapa eftersom allt annat kan repa glaset. Slå sedan på fläktarna fullt ut, höj temperaturen och slå på din uppvärmda vindruta (om du har en sådan). Att kasta hett vatten på en frusen vindruta kan tyckas vara en snabb lösning, men det kan lätt leda till en sprucken ruta.

För att förhindra isbildning, täck över din vindruta. Överdrag kan hakas fast på ytterbackspeglarna med kardborrefästen och sugkoppar.

Vad du ska packa i bilen under vintern

Under det värsta vintervädret bör förare medföra en rad viktiga föremål i sin bil i syfte att trygga säkerheten vid en nödsituation. Det rekommenderas att du förvarar följande föremål i din bil:

Spolarvätska – Om förhållandena blir så dåliga att din vindruta behöver rengöras mer än vanligt, se till att ha en reservflaska med dig så att den inte tar slut.

Avisningsutrustning – Du är enligt lag skyldig att se till att såväl din främre som din bakre vindruta är fria från snö och is, så om du inte har en uppvärmd vindruta är detta av största vikt.

En ficklampa – Om din bil går sönder vid sidan av vägen en kall, mörk natt är det vitalt att du har en ljuskälla.

Reflexväst – Om du behöver lämna din bil i mörker måste du vara synlig för andra bilister i syfte att undvika olycka.

Gummistövlar – Ett par gummistövlar – eller andra rejäla stövlar med bra grepp – hjälper dig att klara is och snö.

Varma kläder – Om du blir strandad kan du få en lång väntan i kylan, så se till att du har tillräckligt med kläder för att ge dig eller passagerarna ett extra lager värme.

Första hjälpen-låda Våtservetter, plåster, förband, saxar och handskar.

Bogserlina – verkligen användbar om du eller någon annan behöver bogsera/bogseras efter att ha fastnat i snön.

Spade – Om du vaknar till ett snötäcke hemma eller borta hjälper en spade dig att undvika att fastna.

Dryck och snacks – Att bli strandsatt eller vänta på isiga vägar är illa nog – man vill inte dessutom bli hungrig eller törstig.

Startpaket – Ha detta nära till hands om ditt batteri skulle ta slut.

Vinterkörningstips

Du har kontrollerat att din bil är trafikduglig för vinterkörning, och du har packat din bil på rätt sätt. Du måste nu vara medveten om de bästa sätten att köra säkert vid förrädiska förhållanden.

hög växel

Använd en hög växel

Om vägarna är isiga – kör mycket försiktigt. För att bibehålla greppet – om du kör en bil med manuell växling – försök dra iväg i andra växeln.

När du färdas på plan mark, håll en hög växel och motorvarvtalet lågt för att förhindra att dina däck förlorar väggreppet. Kör långsamt i kurvor och undvik plötsliga åtgärder som kan få din bil att tappa kontrollen.

håll avstånd på vintern

Håll avståndet

Ett enkelt men effektivt tips: Du bör kunna stanna inom det avstånd du kan se. På snötäckta vägar, öka stoppsträckan och avstånden mellan fordon med så mycket som 10 gånger.

I blött väder kan regn och stänk göra det svårt att se och synas, så se till att hålla rejält avstånd till framförvarande fordon och var extra försiktig runt fotgängare, cyklister och motorcyklister.

Bromsa i en rak linje

Genom att bromsa i en rak linje undviker du risken att tappa kontrollen över din bil. Din bil är mer benägen att sladda ut om du bromsar medan du svänger vid hala förhållanden, så se till att bromsa stadigt och i god tid i syfte att sakta ner innan du svänger.

svart is

Var försiktig med svart is

Svart is är en av de värsta farorna när man kör på vintern eftersom den bara ser ut som en blöt väg.

Om du skulle sladda, titta då mot den punkt där du vill befinna dig. Håll händerna på ratten och sväng in i sladden – om bakdelen på bilen överstyr åt höger, sväng då åt höger.

Hybrider på vintern

Att köra en självladdande hybridbil på vintern skiljer sig inte från att köra ett traditionellt fordon, och bör ha liten inverkan på bilbatteriets prestanda. De senaste hybriderna är utrustade med funktioner som hjälper dem att bibehålla väggrepp och kontroll vid hala förhållanden.

Om du äger en plug-in-hybrid kan kallt väder sänka batteriets prestanda. Testa att ladda din hybrid i ett varmare, slutet utrymme (exempelvis ett garage) för att säkerställa att batteriet förblir laddat. På grund av ökat tryck på en hybrids prestanda kan du emellertid komma att upptäcka att din bil använder bensinmotorn mer än den elektriska drivlinan under förrädiska förhållanden, så se till att din tank är påfylld.

Elbilar på vintern

Elmotorns kraftegenskaper gör att den är väldigt lätt att dra iväg och minimera hjulspinn med en elbil. Eftersom elbilar inte använder växlar är det mindre troligt att du hjulen börjar spinna eller sladda under vinterförhållanden.

Om du äger en elbil kan minskad prestanda vid lägre temperaturer bli ett problem. Batteriets prestanda kan påverkas, varför du kan prova några tips för att spara på laddningen, exempelvis att slå på värmen hemma medan bilen fortfarande är ansluten, detta så att du inte slösar energi på att höja temperaturen när du är på resande fot. Försök dessutom använda uppvärmda säten och uppvärmd ratt istället för klimatkontroll i syfte att spara på batteriet.

Planera din resa noggrant – var noga med din förväntade räckvidd – eftersom kallare temperaturer kan innebära att en laddad bil inte kan färdas lika långt som vanligt. Att köra i lägre hastigheter kan också innebära att du använder mindre energi och kan förbättra räckvidden för din elbil.