Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Innan du kan ladda en elbil hemma måste du fundera på vilken metod du ska använda. Du har två alternativ när det gäller laddningspunkter för elbilar. Båda alternativen har fördelar och nackdelar. 

Undrar du hur lång tid det tar att ladda en elbil? Läs mer om allt du behöver veta om laddningshastighet, offentlig laddning, hemmaladdning och olika faktorer som kan påverka laddningstider för elbilar.

Läs vidare för att ta reda på mer med denna praktiska guide från Honda.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstider för Hondas elbilar kan variera och tar allt från 45 minuter till 18 timmar. Beroende på storleken och laddningsnivån på ditt batteri och laddstationens effekt kommer du att få olika tider. Även om det är långsammare, kan laddning hemma under natten leda till stora besparingar.

• Två av de största faktorerna till längre laddningstider är stora batterier och laddstationer med låg effekt.
• Laddning från elnätet hemma kan ta längre tid än andra laddstationer eftersom effekten vanligtvis bara ligger på 3,7 kW. Detta innebär att ett batteri på 68 kWh tar nästan 18 timmar att ladda fullt ut.
• Med en hemmaladdare på 7 kW kan du ladda samma bil på ungefär 9,7 timmar från tomt batteri, och detta går att ordna enkelt i de flesta bostäder.
• Beroende på dina körvanor kanske du inte laddar från tomt batteri varje dag.
• Kraftiga laddstationer finns tillgängliga på offentliga platser. Dessa kan variera från 50 kW ända upp till 250+ kW, och kan ladda bilen på betydligt kortare tid. Maximal laddeffekt i Honda e:Ny1 är 78kW.

Faktorer som kan påverka laddningstider för elbilar

Många faktorer kan påverka laddningstider för elbilar. Medan vissa är logiska, kan andra komma som en överraskning. Att känna till dessa kan hjälpa dig att ladda din elbil på ett energismart sätt. Lär dig vad som kan påverka hur lång tid det tar att ladda din elbil.

Batteristorlek

Batteristorleken är en av de viktigaste faktorerna som påverkar laddningstiden för din elbil. Ju större batteri, desto längre tid tar det att ladda.

Batteriladdning

Att ladda batteriet från tomt tar längre tid än att ladda det från delvis fullt. Optimal tidsvinst uppnås genom att ladda batteriet till 80%.

Begränsad laddningshastighet hos bilen

De flesta tillverkare begränsar sina elbilars laddningshastighet – oavsett laddare kommer du inte att kunna överskrida detta värde.

Begränsad laddningshastighet hos laddstationen

Laddstationer kan ha ett tak för effekten – oavsett laddare kommer du inte att kunna överskrida värdet.

Temperatur

Laddningstiden blir långsammare vid lägre temperaturer och i kraftiga värmeböljor.

Laddningstider för elbilar

Det finns ingen allomfattande lösning för att beräkna laddtider ner till specifika minuter. Med tanke på väder, laddningshastigheter, batteriförsämring och dina egna körvanor är det svårt att säga hur lång tid det kommer att ta. Det går dock att ta fram en ungefärlig tid. Även om de är generaliserade, bör exemplen i den här tabellen ge en uppfattning om din genomsnittliga laddningstid. Dessa tider förutsätter ett hälsosamt batteri, perfekt väder och att du laddar från 0–100 %.

Laddningstider för elbilar (teoretiska värden)

Batteri
3,7 kW-laddare (hemmaladdare)
7 kW-laddare (hemmaladdare)
22 kW-laddare
50 kW-laddare (offentlig laddstation)
150 kW-laddare (offentlig laddstation)

107 kWh

28 h

15 h 17 m

4 h 51 m

2 h

0 h 40 m

83,7 kWh

25 h 13 m

13 h 20 m

4 h 14 m

1 h 52 m

0 h 37 m

77 kWh

23 h 7 m

12 h 13 m

3 h 53 m

1 h 42 m

0 h 34 m

74 kWh

22 h 13 m

11 h 44 m

3 h 44 m

1 h 38 m

0 h 32 m

67 kWh

20 h 7 m

10 h 38 m

3 h 23 m

1 h 29 m

0 h 29 m

 

Friskrivning: Dessa data är baserade på de vanligaste EV-batteristorlekarna i skrivande stund. Siffrorna har tagits fram enligt optimala utomhustemperaturer och ett nytt batteri som laddas från 0 till 100 %. https://www.homechargingstations.com/ev-charging-time-calculator/

Uppskattning av laddningstider

Även om de flesta tillverkare förmodligen har manualer och webbsidor som du kan kontrollera laddningstider på, är det möjligt att göra en egen uppskattning så här:

· Ta din batteristorlek
· Dela den med laddningshastigheten
· Resultatet är din laddningstid

Även om det är många siffror, visar det att laddningstider i allmänhet kan ta allt från 30 minuter till 28 timmar beroende på vilka laddare du använder. Gapet mellan laddningstiderna ökar exponentiellt ju lägre laddningseffekten är.

Offentlig jämfört med hemmaladdning

Beroende på din livsstil kan du använda ett av dessa alternativ mer än det andra. Även om hemmaladdning kan vara bekvämt är det ofta långsammare än laddning vid offentliga laddstationer. Offentlig laddning kan dock vara dyrare eller kräva att du registrerar dig i en särskild app för att kunna ladda.

Laddning hemma

Din elbil tar oftast längre tid att ladda hemma. Faktorer som t.ex. lastbalansering kan påverka tiden ytterligare. Det är bättre att ladda under natten om det inte bara handlar om en snabb påfyllning. Hemmaladdare kan ha följande effekter:

2,3 kW – 220V Mode-2 laddare. Bör endast användas under kortare perioder, om ingen annan laddmöjlighet finns.
3,7 kW – I genomsnitt tar dessa 20 till nästan 30 timmar att ladda.
7 kW – Är de mest rekommenderade laddarna för hemmet, med laddningstider för elbilar mellan 10 och 18 timmar i genomsnitt.
22 kW – Dessa är sällsynta, dyra att montera och kräver 3-fas-anslutning.

Påfyllningsladdning

Ett av de mest bekväma sätten att ladda din bil är att göra det när du står parkerad. Det kan vara under natten, på jobbet, när du är på gymmet eller när du handlar mat. Många parkeringar har laddstationer. Fördelarna med detta är bland annat:

• Du behöver aldrig oroa dig för att stå med tomt batteri, vilket gör det otroligt bekvämt. • Om laddstationen är kostnadsfri att använda kan du spara pengar på din elräkning jämfört med att ladda hemma.
• Många offentliga laddstationer på parkeringsplatser har lägre effekt, vilket gör dem perfekta för långvarig laddning.
• Du kan spara tid genom att besöka laddstationer när du ändå är ute och kör.

Offentlig laddning

Offentliga laddstationer erbjuder snabbladdning för elbilar, perfekt om du behöver fylla på under en lång resa. Men de kanske inte är perfekta för att ladda från tomt till fullt, beroende på hur din dag ser ut. Laddningstiderna kan variera beroende på effekt. De två vanligaste laddningstyperna är:

50 kW – Dessa kan minska laddningstiden för elbilar till under två timmar även för ett stort batteri.
150+ kW – Laddar ett batteri från 10-80% på mindre än en timme.

Laddningstider för elbilar: Vanliga frågor och svar

Hur länge kan en elbil stå utan laddning?

Även om detta beror på din bil, kan en elbil i allmänhet stå stilla i månader utan laddning. Batterinivån kan påverka den tid bilen behåller sin laddning, och i motsats till vad du kanske tror är en laddning på cirka 50 % perfekt.

Hur långt kan du köra med en elbil på full laddning?

Din elbils körtid beror på några faktorer, mestadels relaterade till batteriets storlek, temperatur, körsätt och batteriets skick. I allmänhet avgörs detta av räckvidd, vilket är antalet mil bilen kan köra på sin laddning.

Laddas elbilar upp under körning?

Nej – Även om det finns ett undantag för detta. Elbilar är energinegativa under körning, men regenerativ bromsning kan återställa en del av den förlorade energin. Detta gör dem mer energieffektiva men utgör inte självladdning. Se det mer som delvis återvinning av utnyttjad energi.

Hur länge håller elbilsbatterier?

I genomsnitt håller elbilsbatterier mer än 160 000 km eller ungefär 15–20 år. Det finns dock rapporter om elbilar som håller i mer än 320 000 km.

Kan påfyllningsladdning förstöra ditt elbilsbatteri?

Generellt sett nej – Påfyllningsladdning bör inte förstöra ditt elbilsbatteri. De flesta batterihanteringssystem har också motåtgärder för konstant snabbladdning och de flesta bilar har inbyggda tak för att skydda batterierna. Men i vissa fall kan det vara värt att ladda till mindre än 100 % för att bevara batteriets hälsa.

Kan du sitta i en elbil medan den laddas?

En elbil är säker att sitta i under laddning. Men om du förlitar dig på någon elektrisk enhet för din hälsas skull, till exempel en pacemaker, rekommenderar vi att du inte sitter i bilen medan det laddas. De elektromagnetiska fälten kan störa enhetens funktion. Om du är tveksam om detta, sök råd från en läkare.

Har du några fler frågor? Upptäck mer elbilsfakta hos Honda.