Ladda elbilen hemma

Kan jag ladda min elbil hemma?

Ja, det är enkelt att ladda elbilen hemma med en hemmaladdare som är specifikt utformad för att ladda din elbils batteri. Innan du börjar ladda finns det några saker som är värda att veta om att ladda din elbil hemma. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om att installera och använda hemmaladdare för elbilar.

Så här laddar du elbilen hemma

Innan du kan ladda en elbil hemma måste du fundera på vilken metod du ska använda. Du har två alternativ när det gäller laddningspunkter för elbilar. Båda alternativen har fördelar och nackdelar.

Dedikerad EV-laddare

Du kan installera en dedikerad laddningspunkt. Då kan du ladda din bil snabbare men en extra installationskostnad tillkommer. Den är konstruerad för ändamålet och installeras av proffs, vilket gör den säkrare att använda. Laddningspunkter kan även ha andra funktioner, som att styra strömförbrukningen och schemalägga laddningen.

Standardvägguttag

Du kan använda ett vanligt, väderbeständigt vägguttag och ladda din bil från elnätet. Dessa EVSE-laddningskablar är enkla att använda, men du måste vara försiktig när du hanterar dem. De fungerar bra som backup.

Installera en hemladdare för ditt elfordon

Det finns några saker att tänka på om du installerar laddningspunkter hemma, eftersom de inte kan monteras var som helst eller installeras av vem som helst. Du måste:

• Hitta en lämplig punkt för exteriör laddning på din fastighet. Leta efter en plats nära där du normalt parkerar.

• Kontakta en rekommenderad installatör av laddningspunkter för säker anslutning av systemet.

• Anslut laddningspunkter för elbilar i hemmet på ett säkert sätt till elnätet.

Kostnad för att installera en EV-hemladdare

Laddarna kan variera i kostnad, beroende på vilken installatör du väljer och vilken typ av laddare du vill installera. Andra oförutsedda omständigheter kan behöva övervägas i vissa fall.

Bidrag och incitament för elbilsladdare

Beroende på var du bor kan statligt stöd vara tillgängligt för att täcka delar av kostnaden för laddarinstallation. Även om dessa kan variera bör webbplatsen för dina lokala myndigheter innehålla information om eventuella bidrag eller incitament.

Hur lång tid tar det att ladda en EV hemma?

Laddningspunkter för elbilar i hemmet kan variera i laddningstid beroende på både uteffekt och storleken på din elbils batteri. Jämfört med offentliga laddningspunkter går det generellt långsammare att ladda hemma eftersom laddarna inte är lika kraftfulla. De flesta elbilsägare laddar sina fordon över natten, så de har fullt batteri nästa dag. En genomsnittlig elbil har ett batteri på 60 kWh. Det innebär att med en laddningspunkt på 7 kW tar det cirka 8 timmar att ladda ditt fordon helt. Däremot kan en offentlig laddningspunkt generera så mycket som 150 kW och ladda ditt fordon på några minuter. Så även om du är på resande fot länge stannar du inte till över natten. Vår praktiska guiden innehåller mer information om tider för elbilsladdning.

Kan jag snabba på laddningen av min elbil hemma?

Det går att ladda elbilen hemma snabbare och de flesta installatörer erbjuder en rad laddningshastigheter beroende på dina behov. Om du för närvarande arbetar med en laddningspunkt på 3,7 kW kan du överväga 7 kW eller ännu högre. Du bör dock känna till fordonets inställda laddningstid eftersom vissa har artificiellt inställda laddningshastigheter för att förlänga och skydda batteriets livslängd. Varje fordon har egna inställda laddningstider. Kontrollera därför med tillverkaren innan du köper något. Även om det finns laddningspunkter med hög effekt kanske det inte går att ladda med så hög spänning i många hem.

Vanliga frågor och svar

Går det att ansluta en bil till ett vanligt vägguttag?

Ja, det går att ladda din elbil hemma genom att ansluta laddaren till ett vanligt vägguttag. Den här typen av laddning kan dock vara mycket långsammare än en dedikerad laddningsenhet, så den är bäst att använda som backup om du inte kör bilen väldigt sällan.

Ska jag ladda min elbil varje natt?

Det snabba svaret på detta är nej, du behöver inte ladda din elbil varje natt. Faktum är att om du tar för vana att lämna den på laddning varje kväll, kan du ironiskt nog förkorta/försämra livslängden på bilens batteripaket. Precis som med ett telefonbatteri bör du inte låta det vara på 100 % kapacitet med laddaren i för länge. Därför kan det vara bättre att undvika att ladda medan du sover. Alla batterier är olika. Kontrollera därför bilens bruksanvisning för råd och rekommendationer om batteriladdning.

Går det att sitta i en elbil medan den laddas?

Ja, det finns ingen direkt risk med att sitta i en elbil medan den är ansluten till en laddningspunkt. Personer med pacemaker bör dock inte göra det eftersom laddningen kan störa deras enheter.

Fler fakta om att köra med elbil hittar du i vår faktaguide om att köra elbilar.