Vanliga frågor om elbilar

Det är spännande att ge sig in i elbilarnas värld. Du tar klivet in i bilkörningens framtid och bidrar till att skapa en renare planet. Men om det känns lite överväldigande att sätta sig in i hur allt fungerar, kan Honda hjälpa till med de här vanliga frågorna om elbilar.

Här är svaren på alla dina frågor om elbilar. Från batterier till laddning, från prestanda till kostnad, och inte att förglömma säkerhet och villkor. Här hittar du alla frågor och svar om elbilar.

Ordlista för elbilar

Introduktion till elbilar

Vad är en elbil?

En elbil (EV) är en bil som helt eller delvis drivs av ett elektriskt batteri. Batteriet laddas om genom att det ansluts till en extern strömkälla. Det finns tre olika typer av elfordon – rena elfordon (PEV), laddhybrider (PHEV) och räckviddsförlängda elfordon (REEV).

Vad är skillnaden mellan en elbil, en hybrid och en laddhybrid?

Förutom elbilar finns det även hybridbilar och laddhybrider. Medan elbilar är helt elektriska har hybridbilar en kombination av traditionell bensinteknik och elbilsteknik. De drivs av en förbränningsmotor och en eller flera elmotorer som använder energi från de inbyggda batterierna. Självladdande hybridbilsbatterier laddas i första hand via motorn och kompletteras med regenerativ bromsning.

Laddhybrider kan anslutas till elnätet precis som elbilar och kan köra korta sträckor (cirka 30–80 km) på el, vilket minskar bensinförbrukningen.

Elbilars batterier och laddning

Vilken räckvidd har en elbil?

Den normala räckvidden för en fulladdad elbil är cirka 300-400 km. Denna räckvidd bör räcka för alla från nöjesförare till personer med långa dagliga pendlingar. Räckvidden för ditt elfordon beror på modellen. Honda e:Ny1 har en räckvidd på upp till 412 km vid blandad körning och optimala väderförållanden.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil i Europa kan variera avsevärt beroende på flera olika faktorer, bland annat plats, tid på dygnet och vilken laddstation som används.

Hur lång tid tar det att ladda elbilar?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil varierar. I genomsnitt tar det ca 45 minuter att ladda från 10% till 80 %. Detta gäller när du använder en snabbladdare på 100 kW. Att ladda en vanlig elbil från tom till full vid en laddningspunkt på 7 kW tar knappt nio timmar. Detta är den typ av laddare som finns på servicestationer eller utanför stormarknader. Ju större batteri och ju långsammare laddningspunkt, desto längre tid tar det.

Hur tillverkas elbilsbatterier?

Även om det är framtidens körning är tekniken bakom elbilarnas batterier enklare än tekniken i traditionella bilar. Detta är litiumjonbatterier, med positivt laddade litiumjoner som bärs av en flytande elektrolyt. De går från anoden till katoden via en separator. Rörelsen laddar ur elektrisk ström, som driver fordonet.

Hur lång livslängd har ett elbilsbatteri?

Elbilsbatterier försämras med tiden och har en förväntad livslängd på 15 till 20 år. De bör hålla i genomsnitt 160 000 km till 320 000 km och Honda har en generös garanti på 8 år eller 160 000 km på Hondas elbilar. Men även när livslängden som bilbatteri tar slut, kan många elbilsbatterier återanvändas för att driva fabrikerna som ursprungligen tillverkade dem eller till och med för att driva ditt hem.

Hur fungerar elbilar?

Elbilar har elmotorer som driver fordonet. Detta är i stället för förbränningsmotorn i traditionella bensin- eller dieseldrivna fordon. I stället för att tanka på en bensinstation laddas elbilsbatteriet via elnätet. Detta görs antingen genom ett vägguttag eller vid en dedikerad elbilsladdningspunkt.

Hur laddar jag en elbil?

Att ladda en elbil är annorlunda än att fylla en traditionell bil med bensin eller diesel. Beroende på plats börjar laddningen så fort du ansluter, eller så använder du en app, ett kontaktlöst kort eller ett RFID-kort för att komma igång. När bilen är laddad kopplar du helt enkelt ur den.

Hur installerar jag en laddplats för elbilar hemma?

Att använda en laddplats hemma är det billigaste och bekvämaste sättet att ladda en elbil.

Fundera också på om du vill ha laddningsplatsen synlig eller dold, längden på laddningskabeln och tillgång till ditt hems wifi för smarta funktioner. Om du hyr en fastighet behöver du tillstånd från din hyresvärd för att installera den. När du har tänkt på allt detta finns det massor av installationspaket tillgängliga online, där installation av tekniker ingår i paketet.

Vad händer om batteriet i min elbil laddas ur helt?

Att batteriet blir helt urladdat är oftast inte något problem hos moderna elbilar. Detta beror på att tekniken ger dig gott om tid att hitta ett sätt att ladda – och antalet laddningspunkter ökar hela tiden. När batteriet är lågt visas en varning på displayen. Vissa navigationssystem aktiveras då och hjälper dig att hitta närmaste laddare. Även när du har 0 % laddning kan du kanske köra på reservkraft i cirka 8 km. Därefter kan du bara köra i lägre hastighet och använda grundläggande funktioner. Men till slut stannar bilen.

Äga och underhålla en elbil

Hur mycket kostar elbilsservice?

Servicekostnaderna för en elbil varierar beroende på vilken bil du har och var du lämnar in den för kontroll. Men i allmänhet kräver elbilar mindre underhåll än bilar med intern förbränningsmotor (ICE). Detta beror på att det finns färre delar i elbilar, vilket gör underhållet enklare. Du kan förvänta dig att betala cirka 18 % mindre för full service av en elbil, jämfört med en ICE-bil.

Körs elbilar annorlunda än konventionella fordon?

Även om elbilar på vissa sätt kan köras på ett annat än bensinbilar finns det inte så många skillnader mellan de två, och du behöver inga speciella färdigheter för att köra en elbil. Ett område där de kan skilja sig åt är accelerationen, särskilt från stillastående, som kan vara betydligt snabbare i en elbil än i bilar med förbränningsmotorer.

Är alla elbilar automatväxlade?

De flesta elbilar är automatväxlade, med några få undantag. Vissa förare gillar att använda växellådan och växelspaken. På grund av detta har vissa tillverkare producerat elbilar med växellådor och växelspakar. Detta förutspås dock försvinna i framtiden, i takt med att fler blir vanare vid att köra elbilar automatiskt.

Hur snabbt kan en elbil köra?

Elbilar kan komma upp i ungefär samma hastigheter som bilar med förbränningsmotorer. Exklusiva sportelbilar är snabbare än modeller för stadskörning, precis som med bensin- eller dieselmodeller. Den genomsnittliga toppfarten för en elbil är 177 km/h, vilket är lite lägre än motsvarande ICE.

Var kan jag ladda en elbil?

Elbilar kan laddas på laddstationer. Du kan installera en laddplats hemma. För att säkerställa att du aldrig är för långt från en laddningsplats finns det många vid stormarknader, på allmänna parkeringar, arbetsplatser, hotell, köpcentra och bensinstationer.

Är elbilar dyrare att försäkra?

I dagsläget är elbilar dyrare att försäkra än ICE-bilar. Detta beror på att elbilar fortfarande är dyrare att köpa än traditionella bilar. Dessutom kan reservdelar för elbilar vara dyra (särskilt batterier) och det finns mindre data tillgänglig för elbilar än för ICE. Men ju billigare tekniken blir och ju mer utbredda elbilar blir, desto mer sannolikt är det att försäkringspriserna kommer att sjunka. Du kanske kan hitta lägre priser hos ett försäkringsbolag som är specialiserat på elbilsförsäkring.

Är elbilar bättre för miljön?

Ja, elbilar är bättre för miljön än traditionella bensin- och dieselbilar. Elbilar har inga avgassystem som producerar utsläpp som koldioxid, kväveoxid och små partiklar, vilket minskar luftföroreningarna.

Är elbilar farliga?

Generellt sett är elbilar lika säkra som ICE-fordon. Vissa kan vara oroade över att elbilar innehåller brandfarliga batterier och högspänningssystem. Elbilar är dock byggda för att uppfylla samma strikta regler som traditionella bilar. Elbilsbatterier är väl skyddade, lågt monterade och så långt borta som möjligt från troliga kollisionsområden. Och säkerhetssystem kan isolera batteriet om en krasch inträffar och koppla bort strömmen.

Kan ett elbilsbatteri explodera?

Ett av de största orosmomenten kring elbilsbatterier är om de kan explodera. Även om detta kan hända är det mycket sällsynt – elbilar är inte mer benägna att explodera än andra fordonstyper. Elbilar är utrustade med kylsystem för att förhindra bränder och explosioner.