Din Honda kan köra på E10

den 23 maj 2021

Din Honda kan köra på E10

Den 1 augusti införs en ny standardbensin i Sverige. E10 införs för att bidra till att minska koldioxidutsläppen.

I samband med att den så kallade reduktionsplikten höjs från 4,2 till 6 procent den 1 augusti introduceras en ny standardbensin som kallas E10. Den nya standardbensinen innehåller upp till tio procent etanol. Drivmedlet finns redan i 14 andra europeiska länder och är ett viktigt steg för att nå Sveriges klimatmål. De allra flesta bensindrivna personbilar, även äldre modeller, kan köras på E10.

Samtliga Hondabilar som sålts i Sverige sedan 1995 är kompatibla med E10. Du som Hondaägare behöver inte vidta några speciella åtgärder utan kan direkt gå över till att tanka E10. Om din Honda är importerad eller av en årsmodell tidigare än 1995 kan du kontakta kundtjänst här och kontrollera statusen för exakt din bil.

Reduktionsplikten för diesel höjs samtidigt från 21 till 26 procent. Reduktionsplikten är regeringens sätt att främja användningen av biodrivmedel. Varje år ska de som tillverkar drivmedel minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel med en viss procentsats. Styrmedlet ska bidra till att nå det nationella målet om 70 procent minskade växthusgasutsläpp från inrikes transporter till 2030.