Hur fungerar hybridbilar?

En hybridbil (HEV) drivs av en elmotor och en förbränningsmotor som antingen arbetar separat eller tillsammans. 

Kombinationen av energikällor innebär att hybrider genererar mindre utsläpp än konventionella bilar, och eftersom de kräver mindre bränsle kan de också vara billigare att köra. 

Det finns detaljskillnader mellan olika tillverkares hybridsystem, och nedan följer en övergripande guide till de olika typerna och hur dessa fungerar. 

Det finns tre huvudtyper av hybridfordon:

Alt

Mildhybrider

I en mildhybrid driver motorn alltid bilen men assisteras t ex av ett kraftfullt batteri vid acceleration. Denna boost från batteriet minskar förbränningsmotorns arbetsbelastning, och energi som annars går förlorad vid inbromsning används istället till att ladda batteriet (självladdning).

Mildhybrider är den enklaste typen av hybrid, och följaktligen är deras bränsleekonomi och utsläpp sämre i de flesta situationer.

Alt

Fullhybrider

Fullhybridernas fördel jämfört med mildhybrider är deras förmåga att köra på el över korta sträckor och därmed sänka sin bränsleförbrukning och sina utsläpp ytterligare. 

Hos fullhybrider driver en elmotor bilen och hämtar sin energi från antingen batteriet eller motorn. Precis som en mildhybrid laddar bilen själv för att fylla på batteriet.

Alt

Laddhybrider

Denna typ av hybrid tar fullhybridtekniken ett steg längre – de kan självladdas, men även laddas via extern elförsörjning.

Deras större batterier betyder att de har en längre helelektrisk räckvidd än en fullhybrid, men de kostar också mer att köpa.

Vad är en självladdande hybrid?

Full- och mildhybridmodeller är självladdande hybrider. Deras batterier laddas med hjälp av energi som skapas av förbränningsmotorn. Det finns inget behov av att ansluta dem – så du behöver aldrig oroa dig för att hitta ett eluttag.

En plug-in-hybrid kan också självladdas, men för att det hela ska vara värt det krävs en särskild elanslutning. Under en kortare resa i lätt trafik, med blygsamma hastigheter och med endast mindre last, skulle en plug-in-hybrid kunna drivas helt och hållet av batteriet.

Hybrider laddar också upp sig själva genom en process som kallas regenerativ bromsning, varigenom de återvinner bilens rörelseenergi – som annars skulle gå förlorad – för att ladda batteriet.

Vad är skillnaden mellan en hybridbil och en vanlig bil?

Elektricitet – eftersom en hybrid använder el för att komplettera en konventionell motor betyder detta att de ger bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp än en konventionell bil.

Vad är skillnaden mellan ett hybrid- och ett elfordon?

Ett elfordon (EV) drivs enbart av el och inkluderar inte en förbränningsmotor. Ett elfordon kräver ett elnät och en full laddning kan ta många timmar utan tillgång till en snabbladdare.

Att köra ett elfordon ger inga utsläpp från avgasröret. Att generera elen till elnätet skapar emellertid utsläpp.

En viktig skillnad mellan ett elfordon och en hybrid är att ett elfordon som får slut på el inte kan köra vidare. Eftersom en hybrid använder två energikällor behöver du inte oroa dig för "räckviddsångest" – det moderna fenomenen där oron för att inte kunna hitta en laddstation kan skapa stress för förare av elbilar.

Batteriet i en hybridbil

Batteriet i en hybrid är tillverkat av litiumjoner, ett material utformat för att absorbera och lagra energi snabbt. En fullhybrid har ett större batteri än en mildhybrid, medan en plug-in-hybrid har det mest kraftfulla batteriet av de tre och även det tyngsta. Observera att ju större batteri, desto större viktbelastning.

Energi från förbränningsmotorn används för att ladda batteriet, tillsammans med regenerativ inbromsning och en laddkontakt som kan laddas via elnätet.

Hur länge håller ett hybridbatteri?

Ett hybridbatteri är utformat för att hålla hela bilens livslängd, och ska därför aldrig behöva bytas ut.

Hitta en hybridbil från Honda

Läs mer om vår innovativa e:HEV hybrid-teknik och bläddra i vårt sortiment av fullhybrider redan idag inklusive den sportiga och splitter nya Honda HR-V SUV, den mångsidiga och prisbelönta Honda Jazz samt den raffinerade Honda CR-V SUV.