Är hybrider värda pengarna? Fördelar med hybridbilar

Läs mer om fördelarna med hybridbilar, från bränsleekonomi till skatteförmåner.

1999 blev vi den första biltillverkaren att erbjuda hybridfordon i Europa. Vi brinner för att dela med oss av fördelarna med hybridkörning, oavsett om det handlar om att spara pengar på bränsle och skatt, eller att minska miljöpåverkan.

 

Genom att kombinera det praktiska med en förbränningsmotor med de utsläppsminskande fördelarna hos elkraft, finns det många fördelar med att köra en hybridbil jämfört med en bensin- eller dieselbil. 

Fördelar med hybridbilar

Vi hjälper dig ta reda på om en hybrid är rätt alternativet för dig med hjälp av en sammanställning av de viktiga punkter som förare bör tänka på.

Bränsleekonomi

Eftersom hybrider har två kraftkällor kräver de mindre bränsle än en traditionell bil. För kortare, långsammare resor använder en hybrid till övervägande del elkraft.

Detta innebär att en full tank räcker längre, vilket sparar pengar. Till exempel kan Honda HR-V köra upp till 740 km på en full tank.

Lägre utsläpp

Hybrid- och elbilar introducerades för att motverka de negativa miljöeffekterna hos diesel- eller bensindrivna fordon. Koldioxid och andra växthusgaser, inklusive metan och dikväveoxid, släpps ut från traditionella bilars avgaser. Eftersom en hybrid delvis drivs av el producerar den mindre utsläpp än ett helt bensindrivet fordon.

Testresultaten varierar, men en genomsnittlig bensin- eller dieselbil släpper ut mellan 39 och 41 ton CO2. Hybrider släpper vanligtvis ut cirka 33 ton.

Prestanda utan att plugga in

Om du inte väljer en laddhybrid behöver du inte oroa dig för att hitta en laddstation innan elen tar slut i bilen. En självladdande hybrid kan ge dig fördelarna med en eldriven bil, utan att du behöver oroa dig för att laddningen ska ta slut.

Hybrider använder en process som kallas regenerativ bromsning för att ladda batteriet. I denna process används energi som skapas under bromsning. Istället för att slösas bort som värme, återvinns denna energi och fyller delvis på batteriet.

Enligt tester av Which? ger hybridbilar överlägsen bränsleekonomi jämfört med bensin och diesel. Om man kombinerar statistik från tester i stadstrafik och på motorväg, fick hybrider en genomsnittlig bränsleförbrukning på 53,2, diesel kom tvåa med 46,8 och bensin sist med 41,9.

Dubbla fördelar

Hybridbilar erbjuder en fantastisk kombination av bensin och el. Elkraft ger tyst drift utan utsläpp i stadshastigheter.

Vid högre hastigheter får du kraften hos en traditionell bensinmotor och precis som med en vanlig bil kan du tanka snabbt och fortsätta på en lång resa.

Mindre avskrivningar

Tack vare deras pålitlighet, lägre driftskostnader och det faktum att det finns färre modeller på marknaden håller hybridbilar sitt värde bättre än bensinbilar.

Eftersom hybrider använder elkraft vid lägre hastigheter blir det mindre slitage på motorn. Bromsarna håller också längre – de behöver inte jobba lika hårt eftersom det regenerativa bromssystemet bidrar till att sakta ner bilens hastighet.

What Car? analyserade fler än 7 000 olika märken och modeller och upptäckte att eldrivna fordon behåller 47 % av sitt värde i genomsnitt efter tre år och 48 000 km.

Ska jag köpa en hybridbil?

Om du inte är redo att satsa på ett helt eldrivet fordon kan en hybrid vara ett utmärkt alternativ som ger dig de flesta fördelarna, utan att du behöver ändra ditt sätt att köra.

Till exempel levererar Honda i-MMD Hybrid-drivlinan, som används i deras hybridbilar, effektiv prestanda som växlar mellan el och bensin beroende på din hastighet och erbjuder en följsam körning, samtidigt som den ger högre bränsleekonomi och lägre utsläpp.