Så servar du och underhåller din elbil

Fordonsunderhåll är en viktig del av att äga alla typer av bilar. Elbilar är dock designade med banbrytande teknik och toppmoderna komponenter, vilket innebär att underhåll av elbilar tenderar att vara billigare jämfört med underhåll av bensin- och dieselbilar.

Ta reda på allt om elbilsservice i den här användbara guiden.

Vilka delar behöver service på en elbil?

Det finns särskilt några element som måste undersökas när du lämnar in din elbil på service. De omfattar:

Elmotor

Med 20 komponenter i genomsnitt har en elmotor färre delar än de förbränningsmotorer som finns i bensin- och dieselbilar. Detta innebär att mindre underhåll krävs. Under servicen på din elbil kommer motorn helt enkelt att undersökas avseende slitage.

Batteri

Precis som motorerna i elbilar kräver EV-batterier mycket lite underhåll eftersom de inte har några rörliga delar. Mekanikern kontrollerar enskilda celler avseende prestanda och eventuella skador kommer att synas i de data som genereras. Batterier kan bytas ut om de inte fungerar. Om du vill minska risken för att skada dina battericeller finns det några saker du kan göra, till exempel:

• Håll batteriladdningen mellan 20 % och 80 %
• Undvik extrema temperaturer
• Långsam laddning istället för snabbladdning när du kan
• Använda bilen regelbundet

Olja och kylvätska

Eftersom elbilar inte använder motorolja krävs inga oljebyten. Elbilar använder helt andra drivlinor, så du behöver aldrig oroa dig för rutinmässiga oljebyten. Din elbil är beroende av kylvätska som strömmar genom termoregleringssystemet för att förhindra att batterierna överhettas. Detta bör fyllas på med tre eller fem års mellanrum, vilket är betydligt mer sällan än för bensin- och dieselbilar.

Bromsar

En av de mest innovativa egenskaperna hos elbilar är deras regenerativa bromsning. Funktionen används tillsammans med konventionella bromsar och gör bromsningen mer effektiv, vilket resulterar i lägre slitage. Ibland kan bromsbelägg, skivor och vätska behöva bytas ut med några års mellanrum, men det är normalt för alla fordon.

Däck

Elbilar är ofta tyngre än fordon med förbränningsmotorer på grund av att batterierna väger mycket. Elbilar använder specifika typer av däck för att klara av detta och den höga accelerationskraften. Underhållsprocedurerna inkluderar att rotera däck enligt bruksanvisningen, justera trycket efter behov och att byta däck när de är slitna. Observera att den lägsta lagliga gränsen för däckmönsterdjup i Europa är 1,6 mm.

Du bör byta ut elbilens däck när mönsterdjupet är 3,0 millimeter. Under detta värdena kan stoppsträckorna öka avsevärt.

Hur ofta behöver elbilar servas?

Många elbilar behöver service vid cirka 18 000 mil eller var 12:e månad. Detta kan dock variera beroende på modell, körförhållanden och årlig körsträcka.

Rutinuppgifter som däck- och belysningskontroller och byte av kupéluftfilter, kylvätska, batteri och bromsvätska kommer att behöva utföras med jämna mellanrum. Du hittar underhållsschemat för ditt fordon i ägarhandboken, eller så kan du kontakta din lokala återförsäljare direkt.

Boka din elbilsservice hos Honda nu

Hos Honda erbjuder vi professionell engångsservice för elbilar, samt serviceavtal för att ge extra sinnesfrid. Håll din elbil i toppskick genom att boka in service hos ett märke du vet att du kan lita på.

Vanliga frågor och svar

Behöver elbilar vatten?

Istället för vatten kräver elbilar kylvätska. Den strömmar genom termoregleringssystemet och förhindrar att batterierna överhettas. Att fylla på kylvätska är vanligtvis en del av det allmänna underhållet av elbilar.

Vad händer om en elbil går sönder?

Se alltid till att din elbil är tillräckligt laddad för din resa. Om batteriet laddas ur och du blir stående, ska du kunna få vägassistans och hjälp att ladda. Tänk på att du kanske bara kan få tillräckligt med laddning för att ta dig till en lämplig laddstation där du kan ladda fullt.

Hur länge håller elbilsbatterier?

Det uppskattas att elbilsbatterier kan hålla från 10 till 20 år totalt. Faktorer som temperatur och körvanor kan ha inverkan på hur länge ett bilbatteri håller. Alla elbilar levereras med en tillverkarstödd garanti som kan täcka kostnaderna för reparationer under garantiperioden – den varar ofta upp till 5 år.

Kan man serva en elbil själv?

Överlåt alltid elbilsunderhåll till proffsen. Försök inte att serva din elbil om du inte är utbildad för att göra det. En utbildad mekaniker har de nödvändiga verktygen och färdigheterna för att kunna kontrollera ditt fordon och se till att det fungerar med hög standard.

Behöver elbilar oljebyten?

Nej, elbilar kräver inga oljebyten eftersom de har annorlunda drivlinor. Du kommer dock att behöva fylla på kylvätska, bromsvätska och vindrutespolarvätska regelbundet i din elbil.

Du kan bara ladda ett fordons batteri med den maximala laddningshastighet som fordonet klarar. Till exempel, om ditt fordons maximala laddningshastighet är 7 kW, laddar du inte snabbare genom att använda en 22 kW laddningspunkt. Tiden det tar att ladda kommer också att begränsas av den maximala laddningshastigheten för den laddningsplats du använder. Även om ditt fordon till exempel kan laddas med 11 kW, laddas det bara med 7 kW på en 7 kW-laddningsstation.