Hur fungerar elbilar?

Om du någonsin har undrat hur elbilar fungerar är det nu dags att koppla in dig och ladda upp dina kunskaper. Att generera ström till fordonet via ett batteri – och ladda om batteriet vid behov – är två avgörande komponenter. Men det är lite mer än så.

Upptäck allt du behöver veta om elbilsteknologi med Honda. Med 90 % färre rörliga delar än bensinbilar, och en längre historia än du kanske inser, är elbilar inte så pass mycket science fiction som man skulle kunna tro. Men de är framtiden.

Viktiga delar hos en elbil

Elbilsteknologi är faktiskt ganska okomplicerad. För att få en uppfattning om hur strömlinjeformade elbilar är finns det bara tre olika delar du verkligen behöver lära dig om.

Hur fungerar en elbilsmotor?

Enkelt uttryckt: En elbilsmotor producerar och pumpar kraft från batteriet till hjulen. Den är till för att styra elektriciteten till rätt plats, vilket skapar ett användbart vridmoment (en vridkraft som får bilen i rörelse).

Vridmomentet mäts i RPM – "Revolutions Per Minute", på svenska "varv per minut" – och en typisk elmotor kan nå en topp vid 2 500 till 4 000 RPM. Som referens roterar en vanlig torktumlare 50 varv per minut, så vi talar om avsevärd kraft.

Saker och ting blir lite mer komplicerade när vi pratar om fordonets "elektriska drivlina". Detta är elbilens motorrum, så att säga, som består av motor, drivaxlar och växellåda. Drivaxlarna överför kraft från motorn till hjulen, medan växellådan hjälper till att reglera motorn.

Bromsarna

Bromsar är en av de mest välbekanta och vitala komponenterna i en bil – eller vilket fordon som helst, för den delen. Regenerativa bromsar är emellertid en viktig del av elbilsteknologi som inte alla kommer lär känna till.

• Om man dissekerar det hela får man begreppet "regenerativ" som handlar om förnyelse, kombinerat med bromsarna som används för att bromsa eller stanna fordon.

• Kort sagt tar regenerativ bromsning den kinetiska energin som vanligtvis går förlorad från ett fordons fart när det bromsar, och omvandlar denna energi till elektricitet, vilket gör ditt fordon mer effektivt.

Baserat på ditt fordons behov kan denna kraft lagras och användas omedelbart.

Vill du lära dig mer om regenerativ bromsning? Läs igenom vår guide för att ge dina kunskaper en ytterligare stöt framåt.

Batteriet

En gång i tiden lät batteridrivna bilar som något ur en futuristisk roman. Men vi vet alla att barn har kört in i dörrkarmar och tår med dem i flera år.

Faktum är att den här typen av elektrisk energi sträcker sig ända tillbaka till 1832, med mer igenkännlig teknologi som utforskades på 1970-talet. Moderna elbilar är lite annorlunda, men batterierna kunde inte vara enklare.

Den moderna elbilen drivs av ett laddningsbart litiumjonbatteri, som matar ut elektrisk ström för att driva din bils motor (eller motorer, i plural, om du har fyrhjulsdrift). Detta batteri kan dra nytta av regenerativ bromsning – för att ge det en boost – eller också kan det laddas i samband med parkering med rätt utrustning.

Du kan faktiskt lära dig allt om bilbatterier i vår praktiska guide.

Ladda en elbil

Att ladda din elbil behöver inte vara hjärnkirurgi. Men det finns några saker som är värda att känna till, för att få fart på din förståelse.

• Sedan augusti 2019 har antalet tillgängliga laddstationer i Storbritannien mer än fyrdubblats, från 9 199 till nästan 46 000.

• Vissa av dessa är gratis, men många kräver registrering, prenumeration eller betalning.

Det handlar emellertid inte bara om laddstationer. Till skillnad från bensinfordon kan du "tanka" din elbil hemifrån – och du behöver inte ett laboratorium för att göra det.

Det är lika enkelt som att ladda med eluttag eller – helst – att ha en egen laddstation installerad som använder din nätström. Kostnaden för detta kan täckas av ett statligt bidrag på upp till £350 som kan göra laddningen mer effektiv och bekväm.

När du är redo att ladda, koppla in din bil och fortsätt sedan med allt annat du har planerat – du behöver inte vänta på att det ska bli klart. Hemma använder de flesta fastigheter ett 230V-uttag, men snabbare laddningsmöjligheter finns.

Laddningstiderna kan variera beroende på storleken på ditt batteri, men din elbil behöver inte vara 100 % laddad för att kunna köras.

Det är också osannolikt att du kommer att tömma den helt dag för dag om du bara kortare stäckor hemmavid, så du kanske inte behöver ladda från tom till full.

Laddningens framtid

I takt med att teknologin fortsätter att utvecklas kan du förvänta dig att alla aspekter av elbilsteknologin kommer att anpassas och förbättras.

Honda leder vägen inom laddstationsteknologi och hjälper till att stärka elbilsinfrastrukturen och radikalisera hemmaladdningen. Med toppmoderna 940v-laddstationer, stöd för flera anslutningar och en nollutsläppsvänlig design har framtiden för elfordon aldrig varit ljusare.

Upptäck mer om Hondas ansträngningar för att driva på dagens elbilsladdningsteknologi.

Vanliga frågor och svar

Hur fungerar elbilar, steg för steg?

Hur elbilar fungerar är enkelt när du delar upp saker och ting i grundläggande steg:

1. Ett litiumjonbatteri genererar elektricitet som skickas till motorn.

2. När motorn väl är påslagen förvandlar den elektriciteten från batteriet till "vridmoment".

3. Vridmomentet från motorn driver hjulen genom drivaxlarna och accelererar fordonet.

4. Samtidigt snurrar motorn växellådan, som också reglerar motorn. Detta gör att den inte översnurrar och genererar för mycket vridmoment alltför snabbt.

5. Om du bestämmer dig för att bromsa kan motorn snurra baklänges och skicka tillbaka ström till batteriet.

Laddas elbilar upp under körning?

Elbilar kan laddas till viss del under körning, men inte nödvändigtvis när de accelererar. Till exempel genom att använda regenerativ bromsning kan ett elfordon omvandla potentiellt förlorad kinetisk energi till kraft för batteriet. Detta kommer inte att "ladda" bilen på samma sätt som en laddare skulle göra, men det kan ge den lite mer kraft att resa längre, om kraften används smart.

Hur länge håller elbilar?

Precis som bensinfordon kan livscykeln för en elbil variera. De flesta tillverkare anger cirka 160 000 km körtid, eller ungefär tio år. Många förare har emellertid rapporterat fordon som håller längre än så. När det gäller batteriförsämring bör elbilen inte påverkas – även om tiden den håller laddningen kan minska, vilket i sin tur kan minska dess räckvidd.

Du kan bara ladda ett fordons batteri med den maximala laddningshastighet som fordonet klarar. Om ditt fordons maximala laddningshastighet till exempel är 7 kW laddar du inte snabbare genom att använda en 22 kW laddstation. Tiden det tar att ladda kommer också att begränsas av den maximala laddningshastigheten för den laddningsplats du använder. Även om ditt fordon till exempel kan laddas med 11 kW laddas det bara med 7 kW på en 7 kW-laddstation.