Åtta tips för säker vinterkörning
På vintern kan det vara extra förrädiskt att färdas när det förekommer halka, is och snö. Vi har samlat våra bästa tips för att köra säkert vintertid.
Byt till vinterdäck i god tid. Kontrollera däcken i förväg under hösten så att du är säker på att de fortfarande har tillräckligt med mönsterdjup – minst tre millimeter gäller för vinterdäck. Vinterdäck är obligatoriskt i Sverige från den 1 december till den 31 mars.
Vinterutrustning i bilen. I vårt förra nummer fick du tips om vilka saker du bör kontrollera på bilen inför vintersäsongen. Tänk också på att ha rätt utrustning med inne i bilen: bogserlina, reflexvästar, spade, varma kläder eller filtar samt nödproviant.
Håll avståndet. På snötäckta eller isiga vägar behöver du betydligt längre bromssträcka än normalt så håll ett ordentligt avstånd till övriga i trafiken. Ett enkelt men effektivt tips är att du bör kunna stanna inom det avstånd du kan se. Även vid regn kan du behöva öka avståndet till framförvarande bil rejält då sikten försämras av regnstänk och våtblanka vägytor.
Använd en hög växel. När du kör på plan mark, använd en hög växel och lågt motorvarvtal för att ha så bra väggrepp som möjligt. Kör långsamt i kurvor och undvik plötsliga rattrörelser som kan få bilen att tappa greppet. Om det är mycket halt eller isigt och du kör en manuellt växlad bil, starta i tvåan för att däcken ska få bättre fäste.
Bromsa på en rak sträcka. Genom att bromsa på en rak vägsträcka undviker du risken att tappa kontrollen över din bil. Vid halt väglag är din bil mer benägen att få sladd om du bromsar medan du svänger. Om du kör en bil med manuell växellåda, växla ned och motorbromsa så får du ned hastigheten utan att behöva trampa kraftigt på bromsen.
Var försiktig med svart is. En av de värsta farorna när man kör på vintern är svart is eftersom den bara ser ut som en blöt väg. Om du skulle få sladd, titta mot den punkt där du vill befinna dig. Håll händerna på ratten och sväng in i sladden – om bakdelen på bilen överstyr åt höger, sväng då åt höger.
Sträckor där det lätt blir halt. På vissa ställen uppstår det lättare halka. Det gäller till exempel på och i anslutning till broar, vägbanans skuggiga partier, i dalgångar, på områden nära sjöar och vattendrag och i öppna landskap där vinden polerar vägbanan.
Kör försiktigt. Ett rent allmänt tips är förstås att köra lugnare och försiktigare i lägre hastigheter när det är kallt, regnigt, halt, isigt eller snöigt ute än när det är torra och varma vägytor. Anpassa farten och körningen efter väderförhållandena. Bara för att det står 90 på vägskylten betyder inte att du kan hålla den farten vintertid.
Källor: Honda, Civilförsvarsförbundet