HUR DU MAXIMERAR RÄCKVIDDEN PÅ HONDA E

Räckvidden för alla fordon kan påverkas av miljön den körs i och hur bilen används, inte minst den omgivande temperaturen. I synnerhet för elfordon kan låga omgivningstemperaturer påverka räckvidden avsevärt. Ett batteri trivs bäst i ”lagom” temperaturer och mår sämst under extrema sommar- och vintertemperaturer. Kemin i batterierna är nämligen optimerad för att fungera bra vid cirka 20-25 grader. De elektrokemiska processerna går långsammare när det är kallt.

Denna information ger dig praktisk information som du kan använda för att maximera fordonets räckvidd, särskilt när det är kallt ute.

Att köra elbil är precis som att ha en smartphone, den måste regelbundet laddas för att fungera.

Honda e är först och främst avsedd för stadspendling – en uppgift som bilen fullföljer med bravur.

Med Honda e får du en bil med en helt otrolig svängradie på 4,3 meter som gör att du tar dig runt snäva svängar och hörn utan problem. En annan bra finess som förenklar körning i stadsmiljö är enpedalsfunktionen. Med enpedalskontroll kan du accelerera och bromsa din Honda e med enbart gaspedalen. Tryck ner gaspedalen så accelererar bilen som vanligt, släpp upp den för att aktivera regenerativ bromsning och bromsa in bilen. Bromspedalen används endast för nödstopp.

Med sina kompakta mått, snabbladdningsfunktion och avancerad parkeringshjälp är bilen optimerad för att fungera perfekt för stadskörning.

 

FÖRVÄRMNING AV KUPÉN

Det gäller att vänja sig vid alla smarta och inbyggda funktioner som finns som effektiviserar strömförbrukningen, till exempel att förvärma bilen 20-30 minuter innan du kör hemifrån. Genom att förvärma kupén, med bilen inkopplad till laddare, har du värme under större delen av resan. Därmed blir behovet av att låta energi gå åt till stolsvärme, rattvärme och uppvärmning av rutor inte lika stort under färden, även om dessa funktioner inte är de stora förbrukarna i den totala strömförbrukningen.

Det finns två parametrar att ställa in innan funktionen ”Förvärmning” kan användas: schemat och temperaturen. Båda kan ställas in med appen My Honda+ eller direkt i bilens instrumentpanel. En smart finess är att inställningar som görs i ett system automatiskt kommer att kopieras till det andra.

Kapaciteten på högspänningsbatteriet kan minska i kalla omgivningstemperaturer, vilket kan påverka fordonets räckvidd. Om förvärmningen är aktiv när en laddare är ansluten, och temperaturinställningen är inställd på ”varmare”, kan även högspänningsbatteriet värmas upp, vilket ökar dess kapacitet. Just kallstarter i kyla gör att batteriets verkningsgrad sjunker.

Själva förvärmningen kan ställas in på högst 30 minuter. Det är inte tillåtet att schemalägga flera förvärmningar efter varandra; det behövs ett mellanrum på minst 40 minuter mellan slutet av en förvärmning till starten av nästa.

Avsnittet för fjärrklimatisering i användarhandboken förklarar mer i detalj hur förkonditioneringsfunktionen ska användas, inklusive att det finns en säkerhetsvarning och ytterligare detaljer kring krav för drift.

Att förvärma kupén ökar förarkomforten och minskar energibehovet när fordonet används, vilket ökar fordonets användbara räckvidd.

 

EKONOMISK KÖRNING

Räckviddsmätaren i instrumentpanelen visar beräknad räckvidd, baserad på bilens historiska förbrukning. Detta gör att denna mätare är dynamisk och lätt kan visa mer under en körning än när du började köra.

Det du kan göra för att få avståndsmätaren att visa längre räckvidd är genom att köra bilen varsamt och ekonomiskt över en längre tid. En relativt liten minskning av körhastigheten kan ha en betydande inverkan på räckvidden. Genom att använda körassistansfunktioner såsom adaptiv farthållare för att hålla hastigheten konstant bidrar till att du får en längre räckvidd med din Honda e.

Man ska försöka hålla en förbrukning runt 18 kWh per 100 kilometer. Det motsvarar en räckvidd på ungefär 200 kilometer. Batteriets storlek är på 35,5 kWh, ett av de mest kompakta i sin klass, och är utvecklat så att det råder god balans mellan låg vikt, snabbladdning och för att vara optimalt för daglig pendling samt en körsträcka på cirka 200 km. Räckvidden kan övervakas och återställas i tripp ”A” och ”B” i instrumentpanelen och det är det bästa sättet att veta hur långt bilen kan köra.