Tänk som en köpare.
Föreställ dig att du ska köpa din egen bil. Vad tycker du själv är viktigt? Ska den vara välstädad, nytvättad och blankpolerad? Vara utrustad med många tillbehör? Det ska finnas en korrekt ifylld servicebok? Ingen rost? Skriv en lista och se till att du kan bocka av punkterna innan du säljer din bil.
Städa bilen invändigt.
Första intrycket lägger nivån på förväntningarna hos en köpare. En ren och snygg bil räcker mycket långt. Börja med en rejäl dammsugning. Använd smalt munstycke för att komma åt i skarvar och trånga utrymmen. Har du tillgång till tryckluftspistol kan du få rent på de allra svåraste ställena. Med hjälp av en klädvårdsrulle tar du bort hår och små partiklar från exempelvis bagagemattan. Ta ut alla golvmattor, skaka och tvätta av dem. Använd skumtvätt för att få bort eventuella fläckar på klädseln. Torka av instrumentbräda och plastdetaljer med vatten och mikrofiberduk. Putsa rutor både in- och utvändigt. Tänk också på doften! En illaluktande bil vill ingen köpa.
Tvätta och vaxa.
En rentvättad och vaxad bil ger ett gott intryck av att bilen körts på ett skötsamt sätt av dig. Var extra noggrann med detaljer på fälgar, kromade lister och olackerade detaljer av gummi eller plast. Det finns gott om bra tvätt- och rengöringsprodukter du kan använda om du vill fixa själv: bilschampo och vax samt produkter som ger däckglans, gummiglans, kromglans osv. Har du inte möjlighet att få ordning på bilen själv kan du lämna in den för rekonditionering.
Fixa enkla fel.
Precis som det är bra att städa och tvätta bilen för att ge ett gott första intryck är det viktigt att ha fixat enkla saker som att byta ut trasiga glödlampor och slitna vindrutetorkare eller att fylla på spolarvätska och olja så att inga varningslampor är tända på instrumentpanelen. Det är enkla saker, men de upptäcks direkt när det kommer en noggrann köpare och tittar på din bil. Felen ger köparen en onödig chans att klaga, vilket kan ge utrymme för prutning.
Papper i ordning.
Det är betydligt lättare att sälja en bil som har en väldokumenterad och prydlig historik där det framgår att du skött bilen enligt konstens alla regler, gett den regelbunden service osv. Se till att serviceboken är korrekt ifylld och med stämplar från din verkstad. Ha också registreringsbevis och besiktningsprotokoll i ordning samt ha koll på när fordonsskatten senast betalades.
Extra tillbehör.
Är din bil extrautrustad innebär det också att du kan få ett högre pris än om den inte varit det. Ta reda på vad som är standard och vad som räknas som extra tillbehör och gör en lista. Ta även fram allt du vill sälja tillsammans med bilen. Det kan handla om sommar- eller vinterdäck, takbox, rails eller smart extraförvaring till bagageutrymmet.
Berätta om defekter.
Tala direkt om vilka eventuella defekter som finns på bilen. Finns det en repa på förardörren, spricka i framrutan eller en buckla på framskärmen kommer köparen ändå att upptäcka det. Verkar du vilja dölja det framstår du som oärlig och hamnar i ett sämre förhandlingsläge.
Sätt rätt pris.
Ta reda på hur mycket andra, liknande bilar säljs för. Här är det viktigt att så långt det går jämföra med så likt utrustade bilar som möjligt, och som är av samma årsmodell och gått ungefär lika långt som din bil. Bestäm sedan hur mycket du själv är villig att släppa bilen för. Lägg på lite prutmån. Vill du ha 35 000 kronor, lägg dig på 39 000 kronor. Om många är intresserade behöver du inte pruta alls.
Lycka till!