Fem fina resmål när du semestrar i Sverige

Irriterad över den svaga kronkursen? Funderar du på att semestra på hemmaplan istället? Sverige är fantastiskt och här finns mycket att se och uppleva. Här kommer fem tips på platser du kan besöka med bil i sommar.

den 1 juli 2019

1. Sigtuna i Uppland. Sigtuna är inte bara en av våra äldsta bevarade städer, utan också en av Sveriges allra första städer över huvud taget, i konkurrens med Lund. Det är en småstadsidyll som ligger ett par mil norr om Stockholm. Den grundades omkring 980 av den svenske kungen Erik Segersäll. Staden blev en viktig handelsort och ett centrum för den framväxande kristendomen. Sigtuna blomstrade under några århundraden men i slutet av 1200-talet fick den konkurrens från Stockholm och Uppsala. I dag är Sigtuna en riktig småstadsidyll med många butiker, restauranger och kaféer längs Sveriges första gågata.

2. Borgholms slottsruin på Öland. Borgholms slottsruin är en av Sveriges vackraste historiska miljöer. Slottet byggdes vid mitten av 1600-talet åt Karl X Gustav. Då var det ett enastående barockpalats. Efter en våldsam brand 1806 finns bara en ruin kvar. Under de drygt 200 år som slottet var beboeligt var det fullt av liv och rörelse. Ruinen är numera ett stort turistmål där besökarna kan ta del av över 900 år av nordisk och europeisk historia.

3. Mårbacka i Värmland. Herrgården Mårbacka utanför Sunne var författaren Selma Lagerlöfs barndomshem. Huvudbyggnaden är från slutet av 1700-talet och den kunde Selma Lagerlöf köpa tillbaka 1907 efter att ha haft framgångar med bland annat debutromanen Gösta Berlings saga från 1891 och romanen Jerusalem som utgavs åren 1901 och 1902. År 1909 tilldelades Selma Lagerlöf Nobelpriset i litteratur som första kvinna. Då hade hon även råd att köpa tillbaka hela Mårbacka. Hon byggde om gården till en herrgård i karolinsk stil. Idag är den museum och öppen för allmänheten.

4. Ales stenar i Skåne. Ovanför hamnen i fiskeläget Kåseberga finns Sveriges största skeppssättning. Den omfattar 59 stenblock och är 67 meter lång. Skeppssättningen uppfördes förmodligen någon gång under vendeltiden (550–800) och betraktas som ett gravmonument, även om ingen grav har hittats. Till Kåseberga kommer årligen mängder av besökare för att ta sig upp på åsen till skeppssättningen, men också för att besöka Sjöräddningsmuseet, restaurangerna och fiskrökeriet i närheten.

5. Digerhuvud på Gotland. Vid Bjärge, i naturreservatet Digerhuvud på nordvästra Fårö, finns Sveriges största raukområde. En rauk är en hög stenformation som mejslats fram av havet vid stränderna på Gotland. Endast den hårda kalkstenen har blivit kvar av det som en gång var en klint, vilket är en bred, brant strandklippa. Vid Digerhuvud står flera hundra raukar som är upp till åtta meter höga och formade på de mest fantasifulla sätt. Raukarna pryder sedan lång tid många vykort från Gotland och har blivit symboler för ön. Att uppleva solnedgången här slår det mesta.

Tipsen är tagna från boken ”505 svenska platser du måste se innan du dör” av Leif Eriksson och Martin Svensson. Förlag: Lind Co.


Hondas erbjudanden