ENKLA SÄTT ATT MAXIMERA EFFEKTIVITETEN HOS DIN HYBRID

Hybridsystemet i de senaste Hondabilarna är det smartaste och effektivaste som finns. Men visste du att du kan förändra ditt körsätt i syfte att säkerställa att du får ut maximalt ur det hyllade systemet?

Några enkla praktiska råd och lätt implementerade körtekniker kan hjälpa dig att få ut den fulla potentialen ur en Hondahybrid. Honda e:HEV Hybrid-modeller erbjuder dessutom föraren en mängd information om dennes körstil, vilket är praktiskt för den som vill satsa och bli något av en mästare på bränsleeffektivitet. Så här kommer du igång.

Vy bakifrån av en Honda Jazz Hybrid parkerad utanför ett kafé

1. Planera din rutt 

Om vi för ögonblicket lägger förarfaktorn åt sidan, så kan en resas rutt och tidpunkt ha en avgörande inverkan på bränsleeffektiviteten hos vilken bil som helst. Om du väljer en rutt som omfattar huvudleder med bra vägunderlag och som körs före eller efter rusningstid, så kan detta bidra till att uppnå en optimal bränsleeffektivitet.

Närbild på bakdäck

2. Förbered din bil 

Du bör regelbundet kontrollera däckskicket på din Honda e:HEV Hybrid-modeller. Om samtliga däck har korrekt lufttryck säkerställer detta att bilen färdas med maximal effektivitet. Däckens lufttryck anges i instruktionshandboken, på själva bilen vid förardörren eller på tankluckans insida, och bör kontrolleras när däcken är kalla. Försök att – om möjligt – inte betrakta din bil som en förvaringsplats. Se till att avlägsna vardagsföremål som exempelvis barnvagnar, takräcken och takboxar när dessa inte används.

Vy från sidan av Honda Jazz parkerad med en kvinna som öppnar dörren

3. Avsätt tillräckligt med tid 

Ingen gillar att stressa, och samma sak gäller för bilkörning. Om du avsätter tillräckligt med tid för din resa, kommer du med största sannolikhet inte att stressa och därför heller inte förbruka så mycket bränsle.  

Närbild på kvinna som tittar ut ur ett öppet bilfönster

4. Öppna eller stängda fönster?

Kommer ett öppet fönster att minska luftmotståndet och därigenom öka bilens milantal per liter bränsle? Baserat på en världsrekordinnehavare i bränsleeffektivitets erfarenheter: nej. År 2015 körde Fergal McGrath en standardutrustad Honda Civic Tourer 1.6 i-DTEC runt samtliga 24 angränsande EU-länder och uppnådde härvid i genomsnitt 161 km per liter bränsle – ett nytt världsrekord i Guinness rekordbok. Han körde cirka 1 350 mil inom EU vid temperaturer på upp till 40 grader, och fann att den mest effektiva metoden var att ha fönstret aningen öppet istället för att använda luftkonditioneringen. Vi har emellertid full förståelse för om du hellre vill använda klimatanläggningen!

Närbild på Eco Drive-displayen

5. Tre displayer som hjälper dig att köra din Hondahybrid på ett effektivt sätt

Visste du att din Honda e:HEV Hybrid-modeller har tre smarta funktioner som hjälper dig få feedback rörande din körstil i realtid?  Den första är färddatorn som kan visa antingen bränsleeffektivitet i realtid eller ett genomsnitt för respektive resa. Du når färddatorn via displayen med förarinformation, som du styr via två praktiska knappar på ratten. I en Honda e:HEV Hybrid-modell finns också Eco Drive-displayen. Denna består av enkel grafik i form av en bilikon i en cirkel – ju närmare cirkelns mitt du håller fordonet, desto smidigare och effektivare är din körning. När en resa nått sitt slut och du stänger av bilen visas en körcykelpoäng på instrumentpanelen genom ett antal lövikoner. Ju fler ikoner som visas, desto bättre är din bränsleeffektivitet.

Närbild på en man som sitter bakom ratten

6. Kör så smidigt som möjligt

Hemligheten för att uppnå en maximal bränsleeffektivitet från en Honda e:HEV Hybrid-modell är densamma som för en vanlig Honda: agera smidigt och öka stadigt. Du bör trycka ner gaspedalen med ett smidigt tryck samt, som en tumregel, aldrig mer än halvvägs, detta med syfte att bygga upp hastighet på ett smidigt och stadigt ökande sätt. Använd informationsdisplayerna (visas ovan) för att köra så smidigt som möjligt.

Närbild på körlägesknappen Econ

7. Använd körläget Econ

En Honda e:HEV Hybrid-modell erbjuder tre körlägen: eldrift, hybriddrift och motordrift. Systemet växlar automatiskt mellan dessa tre lägen. ECON-läget hjälper till att maximera effektiviteten. Genom att justera motorns sätt att svara på gaspedalen och anpassa klimatanläggningen blir din Honda e:HEV Hybrid-modell maximalt effektiv.  

Närbild på en man som sitter bakom ratten

8. Justera paddelväljaren för fartminskning

Bakom ratten och bortom förarens synfält sitter paddelväljaren för fartminskning. Denna praktiska funktion hjälper föraren att styra fartminskningsfaktorn när denne släpper upp gaspedalen, detta genom att justera effekten av den regenerativa inbromsningen. Genom att dra spaken bakåt till maxinställningen får du en kraftfull fartminskning utan att behöva använda bromspedalen, samtidigt som mer energi skickas till hybridsystemets batteri.

Endast på CR-V Hybrid

Honda Jazz och Hybrid Crosstar som kör sida vid sida

9. Öppna ögonen 

Genom att vara vaksam, hålla utkik efter potentiella faror samt förutsäga andra förares avsikter blir du säkrare och mer effektiv bakom ratten. Titta framåt, läs av vägen och försök förutsäga så mycket som möjligt, samtidigt som du så långt möjligt försöker bibehålla momentum.