Så fungerar hybridbatterier och laddning

Om du nyligen har blivit ägare till en hybridbil eller helt enkelt vill ha svar på några av de vanligaste frågorna om hybridbatterier kommer den här guiden att hjälpa dig. Från laddning av hybridbilar till körsträcka och kostnader – här lär du dig allt du behöver veta om hybridbilsbatterier.

Behöver hybridbilar laddas?

Ja. Även om alla hybridbilar använder två olika energikällor (en förbränningsmotor och ett elektriskt batteri) laddar inte alla på samma sätt. I en självladdande hybridbil driver förbränningsmotorn en generator som laddar batteriet medan du kör. Batteriet laddas också genom regenerativ bromsning, som innebär att överskottsenergi återvinns när bilen saktar ner. De behöver inte anslutas till ett ladduttag för att laddas. Ett uppladdningsbart elektriskt hybridfordon (PHEV) kan självladda till viss del och drar även nytta av regenerativ bromsning, men som namnet antyder behöver det anslutas till en laddstation för att batteriet ska laddas fullt.

Läs mer om laddning av hybridbilar:

Laddning av laddhybrider

Kan man ladda en hybridbil hemma?

Det enklaste, men långsammaste, sättet att ladda en laddhybrid är att ansluta bilen till ett vanligt 3-stiftsuttag med en speciell kabel som kallas EVSE. Med en sådan kan du ladda din hybridbil hemma genom att ansluta den till det vanliga elnätet, precis som en mobiltelefon. Du kan också installera en laddstation hemma för att kunna ladda snabbare. För dem som inte har egna parkeringsplatser installerar vissa lokala myndigheter laddstationer på gatan.

Vad är en laddstation?

Även om de kallas "laddstationer" är dessa offentliga laddställen tack och lov mycket lugnare än de flesta bensinstationer. De återfinns ofta på rastplatser eller i anslutning till stormarknadernas parkeringar. I takt med att fler och fler hybrid- och elbilar kör runt på vägarna byggs alltfler laddstationer och användningen ökar. Du hittar dem med hjälp av kartor över laddställen för laddhybrider och elbilar.

Hur lång tid tar det att ladda en hybridbil?

Hur lång tid det tar att ladda en laddhybrid beror på batteriets storlek, hur mycket energi som har förbrukats och laddstationens effekt. Effekten mäts i kilowatt (kW). Generellt finns det fyra olika typer av laddning:

- Långsam (upp till 3 kW)
- Snabb (7–22 kW)
-Snabb (25–99 kW)
- Supersnabb (100–350 kW)

De långsammaste laddarna fulladdar en laddhybrid på cirka 5 timmar. De är vanligtvis billigast och passar perfekt för laddning över natten eller när du är på jobbet.

Hur mycket kostar det att ladda en hybridbil?

Kostnaden för att ladda din hybridbil varierar beroende på var du befinner dig. Offentliga laddställen har ofta låga priser och det kostar betydligt mindre att ladda än att tanka bilen med bensin eller diesel.

Laddar laddhybrider under körning?

Även om laddhybrider laddas under körning är effekten obetydlig och batteriet kan aldrig laddas helt fullt. Laddhybrider har stora batterier, vilket innebär att de kan köra längre. Men det betyder också att bilen behöver anslutas till en laddstation eller annan strömkälla för att batteriet ska laddas fullt.

Vad händer om man inte laddar en hybrid?

Oavsett om de är självladdande eller plug-in går alla hybrider på sina bensin- eller dieselmotorer när batteriet är urladdat. Om du är osäker på var du kan ladda behöver du alltså inte oroa dig för att bli fast när batteriet tar slut. Däremot påverkas hybridbilar på olika sätt när bränslet tar slut. Om du kör en självladdande mildhybrid kan du inte köra utan bränsle. En fullhybrid stannar efter en kort sträcka (vanligtvis en km ungefär) eftersom batteriet fortfarande har lite kapacitet. I en plug-in kan du däremot köra längre på el, med en typisk räckvidd på 3–5 mil om batteriet är fulladdat.

Kan man ladda en hybridbil när det regnar?

Ja, du kan ladda en hybridbil när det regnar. Hybridbilar är byggda för att tåla regn och inträngande vatten. Oavsett om du behöver ladda, köra eller hålla händerna varma fortsätter din plug-in eller självladdande hybrid att fungera säkert när det regnar.

Så fungerar hybridbilarnas batterier

Vad består ett hybridbilsbatteri av?

Hybridbilarnas batterier är av typen nickelmetallhydrid eller litiumjon. Litiumjonbatterier är dock på väg att bli den dominerande typen i hybridbilar eftersom de

• är mindre giftiga
• behåller laddningen bättre när de inte används
• har hög prestanda även i höga temperaturer
• kan laddas snabbt
• har lägre vikt.

Litiumjonbatterierna blir också billigare i takt med att tekniken går framåt.

Hur stort är ett hybridbatteri?

Batteriets storlek varierar beroende på vilken typ av hybrid du har. En laddhybrid har till exempel större batteri än en självladdande modell. Äldre batterier kan också skilja sig vad gäller fysisk storlek och lagringskapacitet.

Vad väger hybridbilarnas batterier i genomsnitt?

Hybridbatteriernas vikt varierar, men genomsnittet är ungefär 53,5 kg. I bilar med större batterier kan denna siffra dock vara betydligt högre.

Hur tar jag hand om hybridbilens batteri?

Att du servar din hybrid regelbundet är viktigt för att batteriet ska fungera bra. Andra sätt att förbättra hybridbatteriets livslängd:

• Ladda ur batteriet med jämna mellanrum och undvik att ladda det till 100 %
• Använd bilen regelbundet (även för korta resor) så att batteriet håller sig friskt
• Se till att batteriet inte exponeras för höga temperaturer eller extrem värme när bilen står parkerad
• Använda inte snabbladdning om det inte är absolut nödvändigt

De långsammaste laddarna fulladdar en laddhybrid på cirka 5 timmar. De är vanligtvis billigast och passar perfekt för laddning över natten eller när du är på jobbet.

Hur mycket kostar det att ladda en hybridbil?

Kostnaden för att ladda din hybridbil varierar beroende på var du befinner dig. Offentliga laddställen har ofta låga priser och det kostar betydligt mindre att ladda än att tanka bilen med bensin eller diesel.

Har hybridbilar några batterirelaterade problem?

Tekniken bakom hybridbilarnas batterier vidareutvecklas hela tiden och problemen är få. Som köpare bör du dock vara medveten om att hybridbilsbatterier – precis som alla batterier – har begränsad livslängd och kan försämras vid intensiv användning på samma sätt som alla fordon.

Hur testar man hybridbilsbatterier?

Om du är orolig över batteritiden i din hybridbil finns det vissa tester du kan göra. Ett av de enklaste sätten att testa batteriets hälsa är att få det servat av en fackkunnig person. Ett sätt att avgöra om batteriet håller på att försämras utan ett professionellt test är att hålla koll på bränsleförbrukningen. Om batteriet håller på att ta slut minskar körsträckan per liter eftersom mer energi hämtas från förbränningsmotorn.

Hur länge räcker hybridbilarnas batterier?

De flesta hybridtillverkare anger att bilarnas batterier har en genomsnittlig livslängd på ca 12 500 till 16 000 mil. Med rätt underhåll är det dock inte ovanligt att de håller längre än så. För genomsnittsföraren motsvarar detta ungefär 6 till 10 år.

Hur byter jag batteri i min hybridbil?

Även om du kan köpa ett nytt batteri bör du inte installera det själv. Det säkraste sättet att byta ut hybridbilens batteri är att låta en auktoriserad verkstad göra det. De ser också till att det gamla batteriet kasseras på rätt sätt.

Är hybridbilsbatterier återvinningsbara?

Ja, hybridbilsbatterier är återvinningsbara och förväntas återvinnas efter användning. De flesta professionella verkstäder har en process för korrekt återvinning av litiumjonbatterier som en del av sin process för kassering av hybridbatterier.

Hur långt kan hybridbilar gå på el?

Batteriet i en laddhybrid har en räckvidd på ca 3–6 mil när det är fulladdat, beroende på körförhållanden och körstil. Detta är högre än vanliga hybridbilars räckvidd, vilket beror på att batterierna är större. De kan dock behöva laddas efteråt.

Hur lång körsträcka har en hybrid?

Generellt är hybridbilar mer bränslesnåla än vanliga bensinbilar, vilket innebär att de kan köra längre sträcka per liter. Detta beror på märke, modell och hur din körstil drar fördel av hybridbilens unika egenskaper, till exempel regenerativ bromsning.

Vad händer om batteriet i en hybridbil laddas ur helt?

När hybridbilens batteri är urladdat börjar bilen använda förbränningsmotorn, som kan ge viss kraft men förmodligen inte tillräckligt för att ladda batteriet helt. Bränsleförbrukningen kan också öka när batteriet laddas.

Om batteriet i en hybridbil dör, kan man fortfarande köra bilen?

Om hybridbilens batteri dör helt kan du inte längre köra och ett nytt batteri måste installeras.