El till bilen via e:progress

Hondas energihanteringstjänst kallas e:progress och finns tillgänglig från och med i sommar. Den gör det möjligt för elbilsägare att tanka el från förnybara energikällor när det är som mest kostnadseffektivt.

den 14 april 2020

I år lanseras e:progress, Hondas första kommersiella tjänst för att hantera energi till och från ditt elfordon. Den nya tjänsten lanseras i Storbritannien till sommaren, därefter följer lansering i övriga europeiska länder inklusive Sverige.

E:progress består av Hondas laddare Power Charger, energileverantören Vattenfalls taxa för att hålla koll på förbrukning och kostnad samt styrsystemet GridShare från brittiska Moixa.

GridShare finns tillgängligt som en app i din mobiltelefon. Därifrån styr du laddningen av din elbil. GridShare är ett molnbaserat program som kopplar ihop olika batterier och energikällor. Med hjälp av artificiell intelligens och maskininlärning optimeras eldistributionen.

Taxan är det första tillgängliga energiavtalet i Europa anpassat speciellt för elbilsägare. Det optimerar användningen av elektricitet från förnybara energikällor, vilket inkluderar sol-, vind- och vattenkraft.

Hondas första projekt som binder ihop fordon med ett elnät startades i januari i Islington, som är en del av centrala London. Dubbelriktade laddare installerades utanför Islingtons stadshus för att ladda stadens elfordon när det är som billigast och ladda tillbaka el till nätet när det är som dyrast. Ekonomiskt smart men också miljövänligt. Förra året passerade Londons luftföroreningar den årliga lagliga gränsen på bara en månad.

Hondas Power Charger är en enhet för hemmet som laddar en Honda från noll till 100 procent från en 32A strömförsörjning på strax över fyra timmar, vilket är betydligt snabbare än från ett vanligt eluttag. Lanseringen av Hondas Power Charger sker samtidigt med de första leveranserna av Honda e i sommar, och e:progress-tjänsten ska vara i drift under 2020.

Läs mer om laddning