Skydda din Honda inför höstkörningen

Ju längre in på hösten vi kommer desto smutsigare tenderar bilen att bli. Här är sju tips på vad du kan göra för att ta väl hand om bilen. Sköt om din bil så håller den längre och andrahandsvärdet blir bättre.

den 24 september 2019

  1. Tvätta bilen ofta. När det är som regnigast och blåsigast framåt höstkanten kan det kännas både tröstlöst och meningslöst att tvätta bilen. Den blir ju snabbt smutsig igen. Men all smuts, som ofta innehåller frätande ämnen, tar hårt på lacken, så det är viktigt att tvätta ofta.

  2. Bra schampo och svamp. Skaffa ett bra bilschampo. Vanligt diskmedel kan visserligen rengöra lika bra, men riskerar att torka ut lacken. Och köp ett flerpack med tvättsvampar. Sand och annan smuts sätter sig lätt i svampen, vilket gör att du kan orsaka nya repor när du tvättar av bilen. Så byt svamp ofta. Torka bilen direkt efter tvätt med mikrofiberduk eller sämskskinn så slipper du fula tvättränder. 

  3. Vaxa. När bilen är nytvättad är det dags att vaxa den. Ett ganska arbetsamt moment men som betalar sig, för vaxet skyddar bilens lack från oxidering och rost, bevarar den och verkar smutsavstötande så att du slipper tvätta så ofta.

  4. Skydda fälgarna. Vare sig du kör med ordinära plåtfälgar eller snygga aluminiumfälgar under hösten och vintern är det bra att lägga lite tid på att tvätta rent fälgarna ordentligt. Använd diskborste och avfettningsmedel för att få bort smuts, fukt och salt. Lägg sedan på fälgvax. När du bytt till vinterdäck, ta hand om sommaruppsättningen direkt innan de ställs undan för vintern, så ligger inte smuts och salt kvar och fräter på fälgarna.

  5. Ta hand om gummi- och plastdetaljer. Stötfångare, sido- och dörrlister på en bil utsätts också hårt för väder och vind. Framförallt har de en tendens att blekas och torka ut. Om de inte får regelbunden vård kan de i värsta fall spricka och förlora sin funktion. Tvätta av försiktigt och fetta sedan in med skyddsprodukter avsedda för gummi- och plastdetaljer.

  6. Skaffa gummimattor. Under hösten är det alltför lätt att smuts och fukt dras med in i bilen. Men med bra gummimattor skyddar du golvet och det är betydligt enklare att hålla rent inne i bilen. Gummimattorna kan du enkelt dammsuga, skaka av och tvätta med diskborste, lite diskmedel och vatten. Om du inte har några gummimattor i din bil, håll utkik efter erbjudanden i vårt nyhetsbrev. Vi har ofta attraktiva kampanjer på originaltillbehör.

  7. Kom ihåg servicen. Hösten ställer stora krav på bilen så glöm inte att beställa tid hos din auktoriserade Honda-verkstad för regelbunden service så att det inte går för lång tid mellan servicetillfällena.