Nu är det officiellt – Honda deltar i FIA F1 World Championship

den 16 maj 2013

Honda Motor Co, Ltd meddelade idag sitt beslut att delta i FIA* Formel 1 från och med säsongen 2015 i ett gemensamt projekt med McLaren. Honda kommer att ansvara för att utveckla och tillverka kraftkällorna, det vill säga motor- och energiåtervinningssystemet, medan McLaren kommer att ansvara för utveckling och tillverkning av chassit samt sköta ledningen av det nya teamet, McLaren Honda.

Från 2014 kräver de nya F1-reglerna en 1,6 liters direktinsprutad turboladdad V6-motor med energiåtervinnande system. Möjligheten att ytterligare utveckla drivlinetekniker med alla de utmaningar som finns inom racingen ligger till grund för Hondas beslut att delta i F1. Honda har sedan start eftersträvat en effektivisering av förbränningsmotorn och har på senare år utvecklat ny teknik för energihushållning, som till exempel hybridsystem. Att delta i F1 med de nya reglerna kommer ytterligare att uppmuntra till tekniska framsteg för Honda inom båda dessa områden. Dessutom får en ny generation av Hondaingenjörer uppleva utmaningen och spänningen att jobba med den ultimata formen av motorsport.

Honda Motor Companys VD och koncernchef Takanobu Ito kommenterar beslutet så här:
"Ända sedan starten har Honda varit ett företag som växer genom att ta sig an utmaningar inom racing. Honda har en lång historia av att vidareutveckla våra tekniker och vår personal genom att delta i världens mest prestigefyllda racingserie för bilar. De nya F1-reglerna med betydande miljöfokus kommer att inspirera till att ytterligare utveckling av våra egna avancerade tekniker. Detta är den viktigaste anledningen till vårt deltagande i F1.

Vi stödjer till fullo FIA:s beslut att införa de nya reglerna som både är mycket utmanande men också spännande för tillverkare som utvecklar miljöteknik, och Formula One Group**, som har utvecklat F1 till en väletablerad racingserie i toppklass med entusiastiska fans.

Vi vill tacka Mr Jean Todt, ordförande för FIA och Mr Bernie Ecclestone, VD för Formula One Group för deras samarbetsvilja för att förverkliga vårt deltagande i F1. Hondas slogan är "The Power of Dreams". Denna slogan symboliserar vår starka önskan att fortsätta att förverkliga våra drömmar tillsammans med våra kunder och fans. Tillsammans med McLaren, en av de mest framstående konstruktörerna i F1, kommer Honda starta en ny resa i F1."

Martin Whitmarsh, VD för McLaren Group Limited kommenterar samarbetet så här: 
Namnen McLaren och Honda är synonyma med framgång i F1, och för alla som arbetar för de båda bolagen. Vårt förflutna och tidigare gemensamma framgångar vilar tungt på våra axlar, men visar på ambition och beslutsamhet att återigen framgångsrikt lyfta McLaren Honda till toppen av F1. Tillsammans har vi ett stort arv som vi är ytterst måna om att förvalta."

Jean Todt, ordförande i FIA kommenterar:
"Jag är mycket glad över Hondas beslut att från och med 2015 återvända till F1 tillsammans med McLaren. Introduktionen av den nya drivlinan nästa år är en mycket spännande utmaning och visar på en vision för framtiden för sporten. Jag är säker på att Honda kommer att bli en stark utmanare de kommande åren."

Bernie Ecclestone, VD för Formula One Group kommenterar:
"Det är med stor glädje vi ser Hondas återkomst i Formel 1. Deras motorteknik och passion för motorsport gör dem till en naturlig F1-utmanare."

* FIA: Fédération Internationale de l'Automobile

** Formula One Group är samlingsnamnet för flera företag inom organisationen som sköter den totala driften av Formula One racing, inklusive Formula One Administration (FOA) som förvaltar kommersiella rättigheter och Formula One Management (FOM) som hanterar PR och marknadsföring.

Hondas historia och deltagande i F1-racing
1964-1968: Deltog som ett komplett Hondateam inklusive både motor och chassi
1983-1992: Deltog som motorleverantör (vann både förar- och konstruktörs-mästerskapstitlar under fyra år från 1988 till 1991)
2000-2005: Deltog som motorleverantör och samutvecklare av chassit
2006-2008: Deltog som ett komplett Honda-team inklusive både motor och chassi