Lärorika race för lundastudenter

Varje år tävlar tusentals högskolestudenter från hela världen i att bygga en riktig racerbil. Ett trettiotal studenter vid Lunds universitet tävlade i somras vid Silverstone- och Hochenheim-banorna. Honda sponsrar teamet från Lund.

den 27 augusti 2017

De små bilarna ser ut som miniversioner av Formel 1-bilar och är riktigt snabba. Bilarna byggs av högskolestudenter och tävlingsklassen kallas Formula Student. Studenterna från Lunds universitet har i ett år jobbat med att bygga ihop en racerbil från grunden.

– De flesta i teamet har arbetat med att designa själva bilen. Övriga har arbetat med marknadsföring och fixat sponsorer. Det är ett komplett raceteam och fungerar ungefär som ett litet företag. Det är extremt lärorikt, vi får tillämpa det vi lärt oss i skolan, förklarar Alexander Mullaart, som läser maskinteknik vid Lunds universitet.

Man tävlar dels i hur bilen konstruerats och tillverkats, dels i hur den fungerar när den körs på bana. I år var Lundateamet med på två tävlingar, en i England på Silverstonebanan, och en i Tyskland på Hochenheimbanan. Drygt hundratalet studentteam från hela världen deltog i respektive tävling.

– I England gick det rätt bra. Vår bästa placering var en fjärde plats i sprinten, att köra två varv så fort som möjligt. Vi kom på 17:e plats totalt sett. I Tyskland gick det inte lika bra, vi fick vänta länge på den tekniska besiktningen och hamnade i tidsnöd, vilket gjorde att vi missade flera tävlingsmoment. Men bilen klarade uthållighetstestet, det svåraste tävlingsmomentet, vilket vi var väldigt nöjda med.

Honda sponsrade Lund Formula Student-teamet som använder en Honda CBR 600-motor i sin bil.