Honda Jazz säkrast i klassen

Grattis, alla Jazz-entusiaster! Den oberoende säkerhetsorganisationen Euro NCAP har utsett Honda Jazz till säkrast i sin klass – superminiklassen – under 2015. Jazzen blev bäst av nio testade fordon i samma klass.

den 12 april 2016

Varje år publicerar Euro NCAP en lista över de bilar som har fått bäst säkerhetsbetyg i varje bilkategori. För att få utmärkelsen ”bäst i klassen” viktas poängen från fyra områden som testas på bilarna: skydd av vuxna, skydd av barn, fotgängarskydd och förarstödssystem. Jazzen, som har säkerhetssystemet City-Brake Active System som standard, blev bäst av de nio testade fordonen i klassen.

I flera av de utrustningsnivåer som finns för Honda Jazz ingår även det omfattande säkerhetssystemet ADAS, Advanced Driver Assist System. I ADAS ingår en mängd olika säkerhetstekniker, såsom Forward Collision Warning, som känner av risken för kollision via en kamera riktad mot fordonet direkt framför, Traffic Sign Recognition, som automatiskt känner av trafikskyltar och visar dem på bilens informationsdisplay och Lane Departure Warning, som känner av om bilen avviker från aktuellt körfält utan att filbyte indikerats av föraren. En annan viktig säkerhetsfunktion på Honda Jazz är att karossen utformats så att krockenergin leds bort från passagerarutrymmet samtidigt som skadorna på det andra fordonet minimeras. Detta kallar Honda för Advanced Compatibility Engineering.

Utmärkelsen är en bekräftelse på Hondas ambition att ligga i absolut framkant vad gäller säkerhet. Samtliga Honda-modeller som säljs i Europa har uppnått maximala fem stjärnor i Euro NCAP:s tester. Euro NCAP är en oberoende organisation som testar säkerhetsprestandan för de populäraste bilarna som säljs i Europa.

Mer om testresultatet för Honda Jazz hittar du här.