Honda Civic på startlinjen i WTCC

den 13 februari 2012

Motorsport är en viktig del av Hondas identitet och nu är det officiellt att Honda startar i 2013 års upplaga av WTCC, FIA World Touring Car Championship. En skräddarsydd racingmotor utvecklas till nya Honda Civic 5D, och ett team på två bilar kommer att tävla i mästerskapet.

Redan i slutet av 1950-talet ställde Honda upp i Isle of Man TT, följt av Formel 1 på 1960-talet. Till alla Hondafantasters glädje är FIA WTCC nästa kapitel i satsningen på motorsport.

- Vi har tagit ett viktigt beslut och väljer att starta med vår europeiska modell av Honda Civic och en helt nyutvecklad motor. Vi är glada och ser med spänning fram emot utmaningen”, säger Takanobu Ito, koncernchef för Honda.

Inför säsongen har ett samarbete inletts med Mugen och JAS Motorsport. Mugen tillverkar en skräddarsydd racingmotor som är utvecklad av Honda R & D, och kommer även sköta underhåll av motorn under racen. Tävlingsbilen utvecklas av JAS Motorsport och baseras på den europatillverkade nya Honda Civic 5D.

Racingmotorn är en 1,6 liters, 4-cylindrig direktinsprutad turboladdad bensinmotor som utvecklats i enlighet med FIA:s föreskrifter, Super 2000.

Hondas ambition är att redan under 2012 delta i några race och diskussioner förs för närvarande med FIA. Det kan innebära start i Japan, den 21 oktober, följt av Kina och Macau.

Om WTCC:

* Fordonsspecifikationerna är strängt reglerade av FIA:s föreskrifter Super 2000.

* Alla fordon som tävlar i mästerskapet baseras på massproducerade bilar med fler än fyra sittplatser.

* Mästerskapet är reserverat för bilar drivna av en 1,6 liters turbobensinmotor, med direktinsprutning.

* Sträckan i varje race varierar mellan 50 km och 60 km.
 
* Tävlingssäsongen omfattar 12 tävlingshelger, med två race per helg.

Mer information på www.flawtcc.com