Fler vill köpa begagnat

den 16 juni 2024

Fler vill köpa begagnat

I ekonomiskt tuffare tider väljer fler att köpa en begagnad bil. Satsa på ett pålitligt bilmärke som Honda.

Vad ska man tänka på när man köper en begagnad bil? I en artikel i Norrköpings Tidningar tipsar redaktionens motorsektion om de faktorer som är viktigast att fundera över. Här är en sammanfattning av deras checklista:

Var köpa?
Köp från privatperson kan ge ett lägre pris, men skyddet är sämre än från en bilhandlare. Köp via en bilhandlare innebär ofta någon form av garanti. Här kan du med fördel kika på Honda Approved, som erbjuds av Hondas återförsäljare på begagnade modeller. Det ger dig hela tolv månaders garanti även om bilen är upp till åtta år gammal och oberoende av körsträcka. Honda Approved kan du läsa mer om i detta nyhetsbrev.

När köpa?
Sommartid brukar bilförsäljningen gå ned då de flesta är på semester och då kan det vara värt ett försök att förhandla till sig ett bra pris när bilhallen gapar tom.

Rätt finansiering
Det går förstås att finansiera med sparade medel, men annars är det vanligt att ta ett billån, antingen hos bilhandlaren eller via din bank. Räkna på vad billånet kommer att kosta totalt, det vill säga inklusive försäkring, skatt, service och reparationskostnader så minskar du risken för obehagliga överraskningar. Hos Honda hjälper Honda Financial Services dig att hitta en lösning som passar dig.

Rätt försäkring
Hel- eller halvförsäkring? Det beror på hur gammal bilen är och vilket värde den har. Det som skiljer en helförsäkring från halvförsäkringen är vagnskadeförsäkring. Den betalar skador på din egen bil, till exempel vid skadegörelse eller vid en trafikolycka.

Kolla upp bilen innan
Det går att bakgrundskolla en bil du är intresserad av via Transportstyrelsen. Antal tidigare ägare, om bilen är av- eller påställd, eventuella skulder kopplade till bilen, senast godkända besiktning, årsskatt, bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp får du reda på där.

När du tittar
Vissa saker är bra att kontrollera när du tittar på en begagnad bil. Öppna motorhuven – är det smutsigt och oljigt kan det tyda på att bilen inte har servats ordentligt. Prova så att all elektrisk utrustning fungerar såsom fläkt, elhissar, AC, bilstereo och sätesvärme. Provkör bilen så att motorn blir varm, prova alla växlar – kopplingen ska inte hugga eller slira. Prova även bromsar och titta på avgaserna – blå eller svart rök är tecken på att motorn inte mår bra. Lyssna efter missljud. Se efter så att inga varningslampor lyser på instrumentpanelen. Titta i serviceboken – har bilen blivit servad regelbundet?

Ska passa dina behov
Vilken bil som är bäst för dig varierar så klart utifrån dina behov. En faktor att titta på är populariteten, vilka modeller som det helt enkelt säljs mest av borde väl vara bäst eller hur? Men där håller vi på Honda inte med, det säger faktiskt inte så mycket om kvaliteten. Här kan du leta efter olika undersökningar som görs om bilars kvalitet och hur nöjda bilägare är. Ett exempel är AutoIndex där Honda ligger på andraplats bland 24 bilmärken som säljs i Sverige. Det senaste resultatet i AutoIndex kan du läsa mer om i detta nyhetsbrev.

I amerikanska analysföretaget JD Powers senaste rankning av begagnade bilar fick Honda Civic bästa värde i klassen ”compact car”. Länsförsäkringars maskinskaderapport ger också en fingervisning om vilka bilmärken som håller bäst. Honda finns bland de fem bilar som rapporterats ha minst antal fel. Likaså visar rapporten att Honda är bland de fem bilmärken som har lägst reparationskostnader.

Här hittar du en begagnad Honda