En återförsäljares tips om hur du väljer rätt bilmodell

den 8 februari 2024

En återförsäljares tips om hur du väljer rätt bilmodell

Vi pratar med Christoffer Hortlund, vd för Autopunkten som är återförsäljare av Honda i Enskede.

Vad ska man tänka på när man tittar på bilmodell?
Utgå alltid från dina behov som bilägare. Hur ser din familjesituation ut? Är du singel, eller är ni ett par i pensionsåldern eller kanske en barnfamilj? Hur många i familjen ska använda bilen och till vad? Vi går alltid noggrant igenom behovet med köparen, vi vill att du som kund ska vara nöjd länge. Därför ska man köpa rätt bil.

Många som köper bil idag vill ha något billigt, men det kanske inte alltid matchar behoven. Då är det vår uppgift att förklara vad som kan bli en akilleshäl med den modellen. Köper man för billigt blir bilen oftast för liten för behovet. Och då trivs man inte med bilen och måste byta för tidigt, vilket gör att man förlorar pengar på sin bilaffär.

Vilka kriterier är viktigast, oavsett hur stor min plånbok är?
Utrymmet är viktigast. Hur mycket av det man behöver beror på dig som kund. Är ni en barnfamilj eller ett äldre par? Bagageutrymmet är viktigt, men många tenderar att lägga för stor vikt vid det. Det beror nog på att vi i Sverige är vana vid att köpa kombimodeller. Men behöver du en stor bil för att eventuellt kunna köra en tvättmaskin var tionde år?

Vi vill att kunden ska ha en så liten bil som möjligt som samtidigt matchar behoven exakt rätt. Vissa kunder tycker utseendet är viktigast. För andra är funktionerna viktiga. Är du en äldre person är det bra att köpa en bil med hög sitthöjd, så att du kommer i och ur bilen lätt.

Det är en ganska komplex behovsanalys som måste till.

Är det bra att utgå från en viss budget man kan tänka sig lägga på en bil?
Vi brukar fråga: Vad har du tänkt att bilen skulle kosta? De flesta har bra koll och har redan letat information på nätet. Då har man något att utgå från. Det viktigaste är att inte titta på för många olika bilar, då blir det omöjligt att bestämma sig. Sedan kan man naturligtvis lägga till tillbehör.

De flesta har räknat för lågt med vad en ny bil kostar. Eftersom Honda tillverkar kvalitetsprodukter kan man behålla sin bil länge. När man sedan byter upp sig efter ett antal år kan det bli ett stort glapp. Bilarna har blivit dyrare idag än för sex, sju år sedan på grund av inflation, komponentbrist, högre fraktkostnader, den låga svenska valutan, och att bilar med hybridteknik och elbilar är dyrare att tillverka än en traditionell bil med förbränningsmotor. Men en Honda är billig att äga över tid.

Vad kan du som återförsäljare hjälpa till med?
Att ställa frågor. Den viktigaste frågan är hur man kommer att använda bilen över ett år. Används den mest till jobbpendling, korta resor för att hämta och lämna barn, åka och handla osv? Var förnuftig. Köp inte bil för de enstaka tillfällena, som en fjällenresa vartannat år utan det man använder bilen till 90 procent av året, det är mest ekonomiskt.

Många tror till exempel att de måste ha fyrhjulsdrift när de i själva verket använder den för en eller två dagar om året. Vissa behöver det absolut. Det viktigaste där är en hög bil med bra markfrigång så att man kommer över snövallar osv. En modern tvåhjulsdriven bil med bra vinterhjul räcker långt tack vare bilens moderna hjälpsystem.

Vad ska man ha gjort innan man kommer in till bilhallen?
Du bör ha bildat dig en rimlig uppfattning om vad du åker i idag och vad du saknar. Du bör ha räknat på värdet på din befintliga bil ifall du tänker dig en bytesaffär.

Om man kollar för mycket på nätet kan det stjälpa mer än hjälpa. Det används många förkortningar och begrepp online som kan förvirra. Honda har färdiga nivåer som redan från början har en bra utrustningsnivå, vilket även gäller våra instegsmodeller. Fundera på vad du saknar i din nuvarande bil.

Hur ser andrahandsmarknaden ut för Honda?
Honda står sig väldigt bra. När man finansierar bilar med restvärdet, brukar man räkna en schablon på ca 50 procents värde på tre år, det vill säga halva värdet, men för Honda är det verkliga restvärdet upp emot 70 procent. Det är tack vare kvaliteten och driftsäkerheten. Man får så bra betalt för sin gamla bil jämfört med många andra märken.

Närmaste återförsäljare