Dags att byta till sommardäck på din Honda

den 31 mars 2023

Dags att byta till sommardäck på din Honda

När vintersäsongen nu går mot sitt slut är det dags att börja fundera på att byta till sommardäck. Låter du en däckfirma sköta allting? Eller fixar du däckbytet själv? Här är fem tips när du byter till sommardäck.

Sommardäck är speciellt framtagna för att ge bättre grepp, körkänsla och bromsprestanda på både torra och våta vägar under de varmare månaderna på året. I Sverige är det lag på att ha vinterdäck på din Honda från den 1 december till den 31 mars när vinterväglag råder. Det är förbjudet att använda dubbdäck från 16 april till 30 september såvida det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Här är fem saker att tänka på när du byter från vinter- till sommardäck.

1. Håll ett öga på vädret. Det är viktigt att läsa väderprognosen som gäller där du bor innan du byter till sommardäck. Se till att temperaturen konstant är över 7°C, eftersom sommardäcken snabbt slits i kallare temperaturer, vilket minskar deras prestanda och livslängd.

2. Kontrollera däcktrycket. Rätt däcktryck är avgörande för din säkerhet och livslängden på dina däck. För lågt däcktryck sliter exempelvis på däcken extra mycket. Innan du byter till sommardäck, kontrollera därför däcktrycket och se till att de är pumpade enligt Hondas rekommendationer.

3. Kolla efter skador på däcken. Se till att granska sommardäcken efter tecken på skador innan du monterar dem. Har något däck punktering? Finns det skärmärken, sitter stora stenar fast eller finns det utbuktningar i gummit? Om du upptäcker några problem, låt en däckfirma reparera det eller byt däcket mot ett nytt. Och du, kolla så att mönsterdjupet är tillräckligt, minst 1,6 mm!

4. Välj rätt sommardäck för dina behov. Det finns olika typer av sommardäck att köpa, alla designade för specifika körbehov. Vissa däck är framtagna för prestandakörning och höga hastigheter, medan andra prioriterar komfort och lågt ljud. Välj de däck som matchar dina körbehov och se till att de passar till just din Honda-modell.

5. Rotera dina däck regelbundet. Byt plats på däcken regelbundet så får du ett jämnare slitage och förlänger livslängden på dina däck. Rotera däcken var 8 000:e till 10 000:e kilometer, eller enligt rekommendationer från Honda.

Att byta till sommardäck är en viktig del av att förbereda din Honda för vår- och sommarsäsongen. Genom att följa dessa tips kan du se till att dina sommardäck är korrekt monterade och hjulbultarna åtdragna med rätt kraft. Dra inte för hårt, då riskerar bultarna att gå av. När det är klart kan du njuta av bästa möjliga prestanda från dem. Kom också ihåg att med jämna mellanrum kontrollera dina däck under sommaren för att säkerställa att de är i gott skick och har rätt däcktryck. Är du osäker – hör med din närmaste återförsäljare eller Honda-verkstad som gärna hjälper dig hitta rätt däck till din bil.

Håll dig säker på vägen i sommar!

Närmaste återförsäljare