Bland gorillor och action-skådisar

De tre ingenjörerna Evgeny Mostovoy, Adriaen Nelemans och Igor Orlov fortsätter den äventyrliga resan med sin Honda Civic -97:a.

den 28 oktober 2016
honda äventyr

För ett tag sedan kunde du läsa om hur de tre ingenjörerna Evgeny Mostovoy, Adriaen Nelemans och Igor Orlov reser över världen i en Honda Civic -97. Läs om deras första del av resan här.

Nu fortsätter äventyret. Efter att bilen fick en noggrann service från Hondas team i Japan som också bytte ut hjul och däck, kylare och batteri på bilen skeppades trotjänaren ”Lastochka” till Durban i Sydafrika. Där byttes fjädring på bilen, markfrigången höjdes och en skyddsplåt monterades, allt för att bilen skulle klara de tuffa vägarna på den afrikanska kontinenten – på den långa vägen hem igen till Bergen i Norge.

– I utkanten av Kapstaden intervjuade vi konstnären Lionel Smith som gav vår bil ett fräscht utseende genom att lägga till lite färg. Sen var vi redo för nya äventyr. Vi körde först till Namibia där vi tillbringade flera dagar i ett område där man föder upp vita noshörningar – en mycket speciell upplevelse! Vi lärde också känna folket och deras lokala sedvänjor i Himbastammen i norra Namibia, säger Adriaen Nelemans.

De tre ingenjörerna fortsätter att ge lektioner i lokala skolor längs med resan. I undervisningen fokuserar de på förnybar energi och att visa värdet av ingenjörskunnande och att skaffa en utbildning. Eleverna får bygga en liten Honda Civic som förses med ström av solceller.

– Våra klasser ges till underprivilegierade elever på olika platser, från bakgårdar och trottoarer till skolor. Vi vill stimulera elevernas nyfikenhet och kreativitet och visa dem hur meningsfull teknik är. Uppgiften vi ger dem verkar omöjlig för de flesta, men genom att vägleda dem genom uppdraget lyckas alla grupper framgångsrikt att slutföra uppgiften. Vår filosofi bakom lektionerna går ut på att allt är möjligt med uthållighet och engagemang – precis som Hondas mission: the Power of Dreams, säger Evgeny Mostovoy.

På resan upplever de olika kulturer och får möta inspirerande människor. En av dem är Isaac Nabwana, grundaren av action-filmcentret i Kampala i Uganda, som i folkmun kallas för Wakaliwood.

– De här människorna gör ett fantastiskt jobb och lyckas producera de flesta av sina filmer med en budget på mindre än 200 dollar. De tillverkar sin egen rekvisita och stödjer lokala ungdomar, säger Igor Orlov.

I Kongo besökte Adriaen, Evgeny och Igor bergsgorillorna i nationalparken Virunga.

– Att få vara så nära dessa imponerande djur var en häpnadsväckande upplevelse. Vi var mycket imponerade och glada över att få se dessa fantastiska varelser i sin naturliga miljö, säger Adriaen Nelemans.

Äventyret fortsätter och du kan se fler bilder från resan på instagramkontot lteamproductions