8 saker att tänka på när du provkör en ny bil

den 5 oktober 2021

8 saker att tänka på när du provkör en ny bil

Visst är det kul att spontant stanna hos bilhandlaren och provköra en ny bil på vägen hem från jobbet. Men för ett mer genomtänkt resultat behöver du planera provkörningen. Att veta i förväg vad man ska titta efter vid provkörningen är halva jobbet.

Skriv en lista. Vad är det du behöver göra med bilen? Långpendla till jobbet varje dag, köra skrymmande prylar till båten i hamnen varje helg? Hur många ska få plats? Är det bara du? Eller ska din partner, barnen och deras kompisar också åka med? Vilka egenskaper tycker du är viktigast? Ska den vara rolig att köra, bränslesnål eller lätt att parkera? Skriv upp alla punkter du kommer på och rangordna dem så har du lättare att välja rätt bil att provköra. Dela gärna upp listan i sådant som du anser är absolut nödvändigt att bilen har och det som mest är kul att ha men som kan avvaras.

Scanna på nätet. Kolla in vilka olika typer av modeller som finns så att du bokar tid för provkörning med den bil som bäst motsvarar dina behov.

Läs på innan. Om du vet vilken modell du vill prova, läs på om olika funktioner så att du kan testa dem och ställa bättre frågor på plats.

Prova funktioner i bilhallen. Sätt dig i förarsätet och bekanta dig ordentligt med instrumentbrädan, display och rattar. Sitter du skönt och är det lätt att justera sätet och backspeglar? Gå runt bilen och kolla på den ur olika vinklar, öppna bakdörrar, provsitt baksätet, och gå igenom bagageutrymmet ordentligt. Sitter barnen bra i baksätet?

Testa när du provkör. Ta god tid på dig att testa och känna på alla delar och funktioner. Ett bilköp är förmodligen en av de största privata investeringar du gör i ditt liv så ge provkörningen ordentligt med tid.

Kör i olika miljöer. Testa bilen en längre stund så att du hinner köra den både i stadstrafik, på motorväg och på landsväg. Är bilens olika reglage intuitiva så att du lätt kan hantera dem under färd?

Säkraste provkörningen. En auktoriserad Honda-återförsäljare vet mest om alla Honda-modeller. Säljaren gör gärna en genomgång med dig på plats innan det är dags för en provtur. Här får du bäst hjälp när du vill provköra din drömbil. Inte hos någon bilsäljare som råkar ha fått in en begagnad Honda i inbyte, men egentligen representerar något annat bilmärke.

Stressa inte in i ett köp. Förutom att prova olika funktioner och köra en sväng vid provkörning finns andra saker att ta hänsyn till inför ett eventuellt köp. Hur ska bilen finansieras? Finns det ett förmånligt privatleasingpris? Vilka garantier ingår? Var ska du serva bilen? Vilka tillbehör kan vara bra att komplettera med? Du kanske vill provköra bilen en gång till vid ett annat tillfälle? Ta god tid på dig, läs på och fråga ut återförsäljaren ordentligt så att du känner att du fattar rätt beslut.

Boka provkörning