Långresor med barn

6 bra idéer för att hålla dina små glada på en lång bilresa, inklusive platser att stanna på och saker att packa.

När är vi framme? Orden som alla föräldrar fruktar. Att underhålla yngre passagerare på en lång bilresa behöver inte kännas som en prövning. Upptäck 6 enkla idéer för en roligare, familjesäkrad bilresa.

Pojke som spelar spel på surfplatta på en bilresa

1. Spara ner serier, spel och filmer

Fasta skärmar på sätena eller surfplattor? Se till att spara ner barnens favoritfilmer och annat före resan.

Spel, filmer, appar och ljudböcker, det finns många praktiska sätt att fördriva tiden med. Installera dessa på barnens enheter, och gör det gärna dagen innan så att du slipper använda upp all din mobildata när ni är hemifrån. En surfplatta med 256 GB lagringsutrymme har kapacitet för cirka 8 timmar högupplöst video. 512 GB klarar det dubbla – Tillräckligt även för de längsta resorna.

Spelkonsoler har använts för att fördriva tiden hemma i åratal. Nu finns mer avancerade konsoler med en rad roliga och lärorika problemlösningsspel – Som kan användas utanför hemmet.

2. Vägbingo

Alla känner till leken ”ett skepp kommer lastat”, men varför inte göra den lite roligare och spela vägbingo? Gör dina bingokort med saker som du kommer att stöta på längs vägen och ge poäng till den första personen som får en rad eller full bricka.

Välj saker som du kommer att se eller höra under resan som bilar i olika färger, fordonstyper eller namn på bensinstationer, när du hör en tuta, ser en hund eller olika typer av djur på ett fält. Gör det extra spännande med några enkla priser, som godis eller snacks.

3. Dags att rita

Oavsett om du litar på att barnen kan hantera tuschpennor eller om du kör med speciella vattenbaserade pennor som går att tvätta bort, finns det mycket att se genom fönstren och mycket kreativitet att fånga upp.

Att rita kan sysselsätta dina mindre barn länge eller kanske få dem att somna. Montera ett resebord eller en bricka på barnstolen för att hålla ordning på allting i baksätesateljén.

4. Vem där?

Fast i trafiken? Det har vi alla varit med om. Det är nu leken ”vem där” är perfekt.

1. Alla tittar snabbt ut genom sitt fönster för att se vem som är bredvid (titta bort snabbt, så de inte ser att du stirrar på dem).

2. När du har sett vem som är bredvid ska du tänka ut en historia till dem.

3. Ge dem ett roligt namn, en fånig röst och bestäm vart de är på väg.

5. Fotografering

Vart du än reser vill du inte glömma din kamera. Om dina barn har smartphones eller surfplattor, uppmuntra dem att ta bilder av sevärdheterna under resan.

Jämför bilder i slutet av resan – Eller sätt upp utmaningar. Exempelvis hur många olika djur de kan fotografera, eller typer av bilar (se till att de har blixtfunktionen avstängd).

Packning till familjeresan

1. Snacks

Snacks och godsaker anses ofta vara en nödvändighet på varje resa och kan hålla humöret uppe när resan känns lång.

Använd en låda med olika fack och fyll dem med snacks, kex, chips och frukt. Detta kan hålla din bil snygg och städad och innebär färre stopp för hämtmat.

2. Kuddar och en filt

Om du ska ut på en lång resa och planerar att ge dig av tidigt på morgonen, eller kanske köra på natten, är chansen stor att dina barn kommer att vilja ta sig en tupplur. Packa en resekudde och en liten filt så att kan bädda ner sig skönt.

3. En bra bok

Lika enkelt som effektivt. En bra bok kan underhålla dina små på en lång resa. Unna dem en ny bok till resan, eller uppmuntra dem att återupptäcka en gammal favorit – Se bara till att de inte blir bilsjuka när de läser.

4. Nödvändigheter

Förutom att se till att dina barn har saker att göra, måste du såklart se till att packa allt nödvändigt. Glöm inte:

• Åksjukepiller/-armband

• Våtservetter (för klibbiga händer)

• Vatten

• Solkräm

• Mysiga reservkläder

• Första hjälpen