Så här väljer du din första familjebil

Den bästa bilen för din familj är ett universalverktyg som klarar allt som rör vardagslivet. Det finns massor av bilar att välja mellan, men valet behöver inte vara överväldigande eftersom alla svar finns här i vår guide för köp av familjebilar. 

Vad kännetecknar den bästa familjebilen?

En familjebil måste klara av mycket och göra det bra. Den kan inte bara vara bra att köra, den måste också tillgodose resten av familjen. Här är de viktigaste sakerna du bör hålla reda på:

Säker – Du vill att din familj ska vara skyddad, så leta en bil med bra säkerhetsbetyg och de senaste säkerhetsfunktionerna.

Praktisk – Du behöver plats för hela familjen och allt de behöver ha med sig.

Bekväm – Leta efter funktioner som underlättar familjeutflykter.

Prisvärd – Du måste tänka på inköpspris eller månadskostnad, plus bränsle, försäkring och underhåll.

Läs vidare för tips om hur du får ut det bästa från alla dessa områden.

Vy snett framifrån av CR-V

Hur kan du välja en säker bil för din familj?

De flesta familjebilar har ett säkerhetsbetyg från den oberoende organisationen Euro NCAP. Bilar med betyget fem stjärnor, som Honda Jazz och CR-V, är de säkraste i sin klass. Euro NCAP testar bilar konstant och de senaste testerna är striktare än tidigare, så det går inte att göra en direkt jämförelse mellan de senaste testerna och äldre tester.

Alla Honda-bilar är utrustade med Honda SENSING, en uppsättning avancerade funktioner som förbättrar säkerheten för alla och gör körningen bekvämare och mer avspänd.

Körfältsassistans – En kamera läser av vägmarkeringar och om bilen rör sig ut ur sitt körfält styr systemet försiktigt tillbaka.

Adaptiv farthållare – Med hjälp av sensorer som känner av position och hastighet för framförvarande fordon, anpassar den adaptiva farthållaren din bils hastighet till övrig trafik, vilket gör att föraren blir mindre trött vid långa resor.

Kollisionsminimerande bromssystem – Det här systemet upptäcker en nära förestående kollision. En varning ljuder och om föraren är distraherad och inte reagerar, bromsar systemet automatiskt så att bilen stannar. Forskning från EuroNCAP och dess partners visar att dessa system minskar faktiska kollisioner med 38 %.

Döda vinkeln-information – Sensorer på båda sidor av bilen varnar föraren för föremål som ligger utanför synfältet. Detta är särskilt användbart vid filbyte.

Övervakning av korsande trafik – Varnar föraren för passerande trafik vid backning ut ur en parkeringsplats.

Övervakning av förarens uppmärksamhet – Det här systemet känner av när förarens uppmärksamhet sjunker och visar ett meddelande om att ta en paus.

Kupéutrymmet i CR-V

Vad gör en familjebil mer praktisk?

Mer utrymme är inte alltid svaret – smart design, som i nya Honda Jazz, kan vara skillnaden mellan en bil som klarar allt som rör familjelivet, och en som har svårt att hänga med.

Håll utkik efter funktioner som dessa:

Magic Seats-säten – Magic Seats-sätena i Honda Jazz och HR-V ger oöverträffad mångsidighet. De kan fällas ner plant för att få plats med stor last, eller så kan du fälla upp sittdynorna som på bio för att öppna upp ett enormt bagageutrymme som du kan nå genom bakdörrarna.

Bagageutrymme – Jämför inte bara antalet liter på specifikationen. Formen är också viktig (ju enklare och mer rektangulär desto bättre), och du vill helst ha en låg lasttröskel som underlättar i- och urlastning.

Förvaring i kupén – Du vill ha dörrfickor och förvaringsutrymmen inuti bilen där du får plats för det du behöver dagligen.

Dörrar med stor öppningsvinkel – Det spelar ingen roll hur mycket utrymme det finns på insidan om det är svårt att komma åt. Bilar som Honda Jazz och CR-V har bakdörrar som kan öppnas 90 grader, vilket ger dig utmärkt åtkomst. Detta gör det mycket lättare att få in och ut en barnstol, eller för att sträcka sig in för att se till att barnen är ordentligt fastspända.

Ytor som är lätta att rengöra – Du vill ha en interiör som är lätt att hålla ren. Mörkare färger döljer ofta enstaka fläckar och det är lättare att torka upp spill från lädersäten än tyg.

Kvinna som lastar bagageutrymmet

Vilka funktioner i familjebilen gör livet enklare?

En bra familjebil gör varje resa enklare och mindre stressig. Här är några funktioner som kan hjälpa till:

Parkeringsassistent – Det kan vara stressigt att parkera bilen när den är full av stökiga, otåliga barn. Med parkeringsassistenten reglerar du bilens hastighet och bilen styr automatiskt.

Elmanövrerad baklucka – När du har fullt upp med att hålla i kassar, barnen och hunden, gör en elmanövrerad baklucka livet så mycket lättare. Den aktiveras genom att du håller en fot under bilens bakparti. Den elmanövrerade bakluckan på Honda CR-V har programmerbar höjd och kan stoppas i vilket läge som helst – perfekt för bilparkeringar med låg takhöjd.

Smartphoneintegrering – Leta efter bilar som kan ansluta till din telefon så att du kan använda internetbaserade tjänster som trafikinformation och låta passagerarna surfa på nätet. Med Android Auto och Apple CarPlay kan telefonapparna manövreras via instrumentpanelens skärm. USB-portarna där bak ser till att barnens mobila enheter är laddade.

Vy snett framifrån av CR-V som körs i stan

Hur får du råd med en prisvärd familjebil

Bestäm dig redan från början för en budget för din bil. Ska du köpa den direkt eller använda en finansieringsplan så att du kan betala en månadsavgift? Ta med försäkringskostnader (en prisjämförelsesida på internet ger dig en uppskattning), bränsle och underhåll i beräkningen.

Du kan spara pengar med en hybridbil eftersom de är effektivare och återvinner energi som annars skulle gå förlorad vid inbromsning. Tack vare detta har de bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp. Det är bra för din plånbok och även goda nyheter för miljön.

Vilka andra tips och råd hjälper mig att göra det bästa valet?

Planera för framtiden – växande barn eller ett tillskott till familjen kan ställa fler krav på utrymme. Fundera över hur dina behov kan förändras under de kommande åren.

Provkör – Gör en provkörning så att du får veta hur bilen känns innan du köper. Ta med barnen och se om de har det bekvämt. Om du behöver ha med stora föremål som bilbarnstolar och barnvagnar i bilen ska du ta med dem och se hur de får plats.