Så här rengör och desinficerar du din bil

Regelbunden handtvätt och mer omsorgsfull rengöring har blivit en del av det nya normala under det senaste året eller så, men när gjorde du ordentligt rent i din bil senast?

Även om risken att bli smittad av covid-19 från en förorenad yta är liten är det fortfarande möjligt. Andra virus, till exempel influensa, sprids vanligtvis på det sättet. Därför är det en hälsoåtgärd att hålla rent i bilen, i synnerhet om den används av mer än en person.

Det är en god idé att göra rent i bilen innan en annan förare eller passagerare använder den, och efter att någon som fått symptom har suttit i bilen.

Så här håller du dig säker genom att rengöra och desinficera bilen.

Grundläggande rengöring

Desinficeringsmedel måste komma i direktkontakt med viruset för att vara effektivt. Damm och smuts kan förhindra detta och därför är det första rengöringssteget att ta bort all synlig smuts. Torka bort damm från instrumentpaneler och dörrar med en torr, ren mikrofiberduk. Glöm inte att även torka mellanrum och hörn på klädseln. Använd sedan en dammsugare på sätena, mittkonsolen och mattorna. Ta bort golvmattorna (var försiktig med plastklämmor som håller dem på plats) så att du kan komma åt all smuts som samlas runt kanterna. Handhållna dammsugare som drivs av batterier eller via bilens 12 V-uttag är praktiska, men den extra kraften hos en större, strömdriven dammsugare kan vara bättre.

Vad behöver desinficeras?

Allt som föraren och passagerarna eventuellt har tagit i ska torkas av och även alla områden där det kan samlas droppar från hosta och nysningar. Det är praktiskt att göra en lista över saker som behöver rengöras och sedan följa den metodiskt för att undvika att någonting missas.

Delar att rengöra

Vilka rengöringsmaterial ska användas?

Vi rekommenderar att du inte använder blekmedel eller hushållsrengöringsmedel eftersom det kan innehålla ammoniak. De dödar visserligen bakterier och annat som kan finns i bilen, men de kan även orsaka skador och missfärgningar på ytorna.

En blandning av mild tvål och varmt vatten kan vara effektiv för att ta bort smuts och döda bakterier och virus. Lädersäten behöver mer specialistvård: använd vårt egenutvecklade läderrengöringsmedel och en läderbehandling efteråt.

Mikrofiberdukar är mycket effektiva när det gäller att ta bort damm och skräp, oavsett om de används torra eller fuktiga. De kan dessutom användas med de flesta rengöringslösningar. Tvätta i tvättmaskinen efter användning, men undvik sköljmedel.

Du kan nu köpa specialutformade luftrengöringsmedel för din bil – starta motorn, ställ in luftkonditioneringen på recirkulationsläge och tryck sedan på knappen på burken, stäng dörren och håll den stängd tills burken är tom och desinficeringsmedlet har lagt sig som en dimma i bilen. Luftrengöringsmedlen kräver dock att bilen är ren för att de ska fungera.

Oavsett vilken du metod du väljer ska du använda engångshandskar och undvika att röra vid ansikte och ögon när du arbetar. Ta inte av dig och släng handskarna innan du är klar med rengöringen och har tagit undan flaskor, nedsmutsade trasor osv. Om du ska göra rent i bilen efter att en passagerare som har fått symptom på covid-19 har suttit i den kan det vara smart att bära en mask och skyddsglasögon. Tvätta händerna när du har är klar med rengöringen.

Smarta rengöringsmetoder

När du använder rengöringsvätskor i bilen, oavsett om det är en rengöringslösning eller bara tvål och vatten, är det viktigt att förhindra att saker blir för våta. Om du använder för mycket lösning tar det inte bara lång tid innan den torkar, den kan även göra reglagen hala och orsaka problem med elektroniska system. Det bästa är att applicera vätskan på en rengöringsduk och sedan använda den, i stället för att applicera vätskan direkt i bilen. På så sätt har du tillräckligt med lösning för att kunna utföra jobbet utan att det blir för mycket.

När du rengör vindrutans nedre del kan det vara svårt att komma åt den del där vindrutan möter instrumentpanelen. När bilrengöringsproffs rengör en vindruta ställer de sig med ryggen mot rutan, sträcker ut handen bakom sig och placerar handen med handflatan uppåt för att kunna föra rengöringsduken över rutan. Med hjälp av den här metoden kan du hela tiden nå ned till vindrutans nedre del.

Det kan vara svårt att få bort damm från de små mellanrummen i ventiler och reglage, men det finns en enkel lösning. Använd en ren, torr pensel för att sopa bort dammet. När du ska ta bort ingrodd smuts från texturerade ytor på instrumentpaneler och handtag kan du använda en gammal tandborste.

Få professionell hjälp

Proffs, till exempel bilåterförsäljare och uthyrningsföretag, använder rengöringsmaskiner som behandlar alla delar av interiören med hjälp av ozon eller kemiska biocider. Specialistföretag och vissa bilhandlare erbjuder nu fordonsdesinficeringstjänster, om du inte vill utföra arbetet på egen hand.

*Ovanstående är en rekommendation och resultaten kan bero på befintliga förhållanden och/eller andra faktorer.