Vy från sidan av Honda CR-V Hybrid i stadsmiljö.

VAD ÄR i-MMD HYBRID?

Det står för intelligent flerlägesdrift – Honda hybridprestanda. Det är vår nya hybriddrivlina med tre körlägen: motordrift, hybriddrift och eldrift (EV). Den är responsiv, smidig och effektiv – hybriden du kan känna.

HUR FUNGERAR HYBRIDTEKNIKEN?

Svaren här nedan hjälper dig att förstå Honda Hybrid Performance.. Det viktigaste och fördelarna med intelligent flerlägesdrift (i-MMD): De olika lägena, hur systemet genererar energi, laddar batteriet och ger dig en raffinerad, tyst men ändå engagerande körupplevelse.

Närbild av startknappen i Honda CR-V Hybrid.

Hybridprestanda

Hur fungerar i-MMD?

Intelligent flerlägesdrift är ett hybridsystem som kombinerar en bensinmotor, två elmotorer och ett litiumjonbatteri. Beroende på de rådande omständigheterna väljer systemet automatiskt och växlar mellan tre körlägen för att hela tiden optimera prestandan och effektiviteten.

Vilka är de tre körlägena?

A) Motordrift, B) Hybriddrift och C) Eldrift (EV): A) Motordrift är när bilen drivs av bensinmotorn, till exempel vid långvarig körning med hög hastighet. B) Hybriddrift innebär att bensinmotorn och elmotorn delar på arbetet, till exempel när du accelererar vid en omkörning. C) Eldrift är när bilen helt och hållet drivs av elkraft. Detta sker vanligtvis vid acceleration från stillastående eller vid körning i låg hastighet.

Vad händer om jag behöver göra en omkörning?

Vid snabb acceleration används både bensinmotorn och elmotorerna för att driva bilen (hybriddrift), vilket minimerar den lilla fördröjning du kan uppleva i en standardbil. Om andan faller på kan du välja sportläget med körlägesväljaren, vilket ger mer respons när du trampar på gaspedalen.

När går bilen helt med eldrift (EV)?

Vid ivägkörning från stillastående och på låg hastighet använder elmotorn elektricitet från batteriet. Det är möjligt att köra upp till 2 km helt på el beroende på förhållanden som last, trafik och vägtyp. När kraften börjar ta slut laddar generatorn batteriet. Detta sker helt sömlöst utan att föraren behöver ingripa.

Vad menas med regenerativ bromsning?

Regenerativ bromsning omvandlar energi som annars skulle gå förlorad vid inbromsning till elektricitet och lagrar denna i batteriet. Elmotorn reverseras. Detta innebär att elektriciteten inte används för att driva hjulen, utan det är i stället de roterande hjulen som driver motorn för att generera elektricitet.

Närbild av modell med ratten i Honda CR-V Hybrid.

Fördelar med hybrid

Hur känns det att köra en hybrid?

Ungefär som att köra en vanlig bil – så det är inget skrämmande över det – men med förbättrad respons, smidighet och effektivitet. Den glider mellan lägena med Honda Hybrid Performance som ger i-MMD-systemet den rätta känslan som föraren kan njuta av.

Vilka är fördelarna med att äga en hybrid?

Effektivitet och ekonomi. Att köra en hybrid innebär lägre bränsleförbrukning än för en konventionell bil. Lägre bränsleförbrukning innebär färre besök till bensinstationen, vilket innebär lägre kostnader för bränsle och lägre bränsleförbrukning innebär även lägre utsläpp, vilket är bra för alla.

Närbild av i-MMD i Honda CR-V Hybrid.

Drivkraften i en i-MMD Hybrid

Hur laddar jag batteriet?

Slappna av – du behöver inte göra någonting. Genom daglig körning laddas batteriet via energiflödet som regleras automatiskt. Ingen kontakt som ska anslutas, ingen jakt på en laddstation. Så enkelt.

Hur laddar bensinmotorn batteriet?

Motorn tillför kraft via generatormotorn för att ladda batteriet. Batteriets laddningsnivå övervakas konstant och laddning startar automatiskt. En mätare på instrumentpanelen visar batteriets status och i 7-tums LCD-förarinformationsgränssnittet vid sidan av denna ges en snabb indikering av vad i-MMD-systemet gör.

Hur lång livslängd har en hybrid?

Vi har 20 års erfarenhet av hybriddrivlinor och garanterar i-MMD-komponenterna i 5 år eller för en körsträcka på 100 000 km, beroende på vad som inträffar först med drivlinegaranti.