HondaJet erövrar luften

Nästan på dagen 100 år efter bröderna Wrights banbrytande flygtur gjorde HondaJet sin debut i luften. Därmed förekommer Honda i tre element; förutom på jord och vatten nu även i luften.

Om ni tittar på bilden av HondaJet så finns det en tydlig skillnad jämfört med alla andra jetflyg. Just det, motorerna sitter ovanpå vingarna istället för under. Tack vare den och flera andra lösningar har planet högre marschfart, lägre drivmedelsförbrukning och bättre utrymme i kabinen än jämförbara affärsjetplan.

Det var i mitten av 1980-talet Honda påbörjade satsningen med att ta fram ett eget jetplan. I december 2003 var det dags för jungfruturen över North Carolina i USA och under sommaren 2005 var den med på sin första publika flygmässa.

Uppvisningen under AirVenture i Oshkosh, USA inför tusentals flygentusiaster väckte stor uppmärksamhet.

HondaJet är det första planet som utrustats med en egenutvecklad turbofläktmotor, HF118, som på flera sätt är revolutionerande. Som ett exempel är bränsleförbrukningen väsentligt lägre än i jämförbara motorer på marknaden.

Det som är kännetecken för Hondas motorproduktion för bland annat bilar, motorcyklar och båtmotorer har företaget även lyckats överföra till den nya flygplansmotorn.

HondaJets skrov är konstruerat av lättviktiga kompositmaterial. Vingarna är täckta av ett obrutet stycke aluminium vilket ger lägre luftmotstånd. Motorerna, en på var vinge, är monterade på höga fästen. Genom att inte fästa dem i själva flygplanskroppen utökas det tillgängliga kabinutrymmet väsentligt.

Skrovets utformning och motorernas höga placering bidrar till att minska förekomsten av turbulenta virvlar runt flygplanet, vilket i sin tur leder till bättre bränsleekonomi. En preliminär beräkning visar på en besparing med upp till 40 procent jämfört med konventionella flygplan.

Ett samarbete med General Electric om en vidareutveckling av motorn pågår.

Fakta: HondaJet

Besättning: 2
Passagerare: 4
Motor: 2 st Honda HF118 turbofläktmotorer
Max. dragkraft: 757 kp per motor
Max. totalvikt: 4 173 kg
Längd x bredd x höjd, m: 12,5 x 12,2 x 4,1
Topphastighet: 778 km/h
Max. flyghöjd: 12 497 m
Räckvidd: 2 037 km
Startsträcka: 807 m
Landningssträcka: 694 m