HR-V är överraskande rymlig

Robert Perrakoski gillar Japan och japanska bilar. När familjen behövde en ny bil föll valet på en Honda HR-V.

den 24 september 2019

Robert Perrakoski är digital planner på en kommunikationsbyrå i Örebro. Han kallar sig ”japanofil” och har ofta varit i Japan.

– När jag var 27 år studerade jag i Japan. Min personlighet matchar den japanska kulturen. Jag gillar japanska filmer, språket och maten. När jag och Mathilda gifte oss åkte vi till Japan på smekmånad så att jag kunde visa henne landet.

Kärleken till Japan ger sig till känna även i familjens bilval. Hemma på gården står en Subaru Outback och så familjens favorit, en silverfärgad Honda HR-V från 2017.

– Den är förvånansvärt stor, rymlig och luftig inuti, och känns fräsch. Känslan av rymd förstärks av att vi har soltak också. När jag skjutsar någon släkting eller vän är de alltid överraskade över hur stor den känns. Den funkar bra som familjebil. Vi får plats alla fyra även om den på utsidan ser ganska liten ut. De runda formerna gör att den ser nätt ut. Den är också smidig att köra. HR-V:n känns trygg och säker när man ska parkera eller köra i trånga gränder.

Mathilda och Robert Perrakoski är moderna ”grönavågare”. När paret fick barn kände de att de ville bo på en gård på landet för att öka livskvaliteten och skapa en trygg uppväxt för barnen. För tre och ett halvt år sedan flyttade de från lägenhet i Stockholm till ett hus ute på landet, drygt fem mil norr om Örebro.

– Det är ett lite enklare liv med billigt boende, man kan gå ned i arbetstid och spendera mer tid med barnen under småbarnsåren.

Robert gillar att köra och pendlar till jobbet i Örebro. Det blir upp till tolv mil om dagen. Därför var det flera kriterier som var extra viktiga när familjen valde bil.

– Jag tycker om att köra bil, jag gillar aktiv körning med växling och fart så en bra motor är viktig. HR-V:n känns rapp, har en bra växellåda, direkt styrning och fast stötdämpning. Att bilen är tyst, bara 64 decibel, är viktigt också. Det allra bästa är nog att den är så bränsleeffektiv. På papperet är den snål, men i verkligheten är den extremt snål, jag har sällan en förbrukning över 4,5 l per 100 km.

När familjen väljer ny bil är det Roberts analytiska sida som kickar in. Han fyller i alla relevanta parametrar i ett stort excelark på datorn och får fram en helhetskostnad per månad för alla modeller som övervägs.

– Jag har nästan alltid köpt begagnade bilar och byter ungefär vartannat år. HR-Vn är det nyaste jag köpt, det var en demobil som gått 500 mil. Den här gången ville vi ha en nyare bil för att slippa stressen med en bil som kan börja krångla.


Fakta
Modell: Honda HR-V Executive, Lunar Silver metallic
Årsmodell: 2017
Motor: i-DTEC 1,6 l diesel
Skick: Har kört 3 200 mil på 1,5 år
Övrigt: Har gräsklippare och röjsåg från Honda

 

Mer om Honda HR-V