Honda visar spjutspetsteknik på konferens för smarta vägar

Honda ligger långt framme när det gäller lösningar för hur människans sätt att färdas kan bli så säkra och smidiga som möjligt. Det visade företaget på en global konferens i Köpenhamn nyligen.

den 30 september 2018

Den 17-21 september hölls 2018 ITS World Congress eller världskongressen för intelligenta transportsystem i Köpenhamn. Här visade Honda upp HyFIVE-projektet och Clarity Fuel Cell, bilmodellen som drivs av vätgas. Med ett begränsat antal bilar i Danmark och Storbritannien har Honda visat att det går att bygga upp en infrastruktur för att kunna köra med vätgasbilar i Europa.

Honda visade upp motorcykeln Africa Twin, försedd med ett nytt system kallat V2X (vehicle-to-everything). Tekniken syftar till att öka kommunikationen mellan motorcyklar och andra fordon för att minska antalet trafikolyckor och underlätta trafikflödet.

Honda meddelade också att företaget deltar i ett europeiskt försök med förarlösa fordon. Samma teknik som för Africa Twin, V2X, används i försöket. Man vill bland annat skapa så kallade säkra svärmar, vilket betyder att många fordon i grupp rör sig ungefär som fiskar i ett fiskstim, det vill säga helt koordinerat och utan att krocka med varandra.

Även Honda Sensing, företagets säkerhets- och förarassistanssystem, presenterades. Honda Sensing används idag i Hondas nuvarande bilmodeller och inkluderar bland annat autobroms, ett system som varnar om du avviker från ditt körfält utan att ha slagit på blinkers och adaptiv farthållare som justerar önskad hastighet och avstånd jämfört med framförvarande fordon.

 

Hondas elektriska vision