Honda lanserar batteridelningstjänst för rickshaws i Indien

den 5 november 2021

Honda lanserar batteridelningstjänst för rickshaws i Indien

Hondas helt nya bärbara och utbytbara batterier, Honda Mobile Power Pack e:, kommer att användas till så kallade rickshaws, trehjulade taxifordon, i Indien. Tjänsten lanseras under första halvåret 2022.

Allt eftersom ekonomin fortsätter att växa i Indien, ökar både efterfrågan på energi och luftföroreningarna. Transportsektorn står för 20 procent av utsläppen av växthusgaser i Indien. För att ta itu med dessa frågor vidtas landsomfattande åtgärder för att utöka bruket av förnybar energi. Med Honda Mobile Power Pack e: bidrar Honda till elektrifieringen och minskar utsläppen.

Visste du att det finns mer än åtta miljoner rickshaws – trehjuliga taxifordon – i Indien? Att åka rickshaw är ett vanligt sätt att färdas dagligen för många indier. I städer drivs dessa fordon huvudsakligen av komprimerad naturgas.

Hondas nya batteri MPP e:
De eldrivna transportmedel som för närvarande finns på den indiska marknaden har tre grundproblem: räckvidden är för kort, laddningstiden för lång och batterikostnaderna är höga. För att bidra till elektrifieringen i Indien och utöka användningen av förnybar energi kommer Honda att under första halvåret 2022 lansera en tjänst som bygger på att man kan dela och byta ut batterier till eldrivna rickshaws. Batterierna är Hondas nya Mobile Power Pack e: som är ett bärbart och utbytbart litiumjonbatteri med en kapacitet på mer än 1,3 kWh.

Tidigare i år har Honda testat konceptet. Trettio eldrivna rickshaws kördes drygt 200 000 km totalt under februari månad. Med Hondas batteridelningstjänst kommer rickshawchaufförer att kunna stanna till vid närmaste batteribytesstation och byta ut sitt batteri med låg laddning mot ett fulladdat MPP e:. Tjänsten kommer avsevärt att minska problemet med tomma batterier samt risken att förlora kunder eftersom chaufförerna inte längre behöver vänta medan batterierna laddas. Det viktigaste är förstås att Honda på detta sätt bidrar till att minska luftföroreningarna.

För lanseringen av tjänsten kommer Honda att etablera ett lokalt dotterbolag i Indien som ska driva verksamheten. Dotterbolaget kommer att installera ett antal Honda Mobile Power Pack Exchanger e: som batteribytesstationer och driva batteridelningstjänsten. Honda kommer att samarbeta med tillverkare av eldrivna rickshaws och inledningsvis lansera tjänsten i utvalda städer för att sedan utöka till fler områden.

Konceptet med eldrivna rickshaws och stationer för batteribyte är ett av många sätt som Honda vill öka användningen av förnybar energi.

Mer om Hondas innovationer