Honda inleder samarbete med Sony

den 7 juni 2022

Honda inleder samarbete med Sony

Honda och Sony har undertecknat en avsiktsförklaring om att starta ett gemensamt bolag som ska utveckla och sälja elbilar.

Att dessa två japanska industrijättar börjar samarbeta för att ta fram nya elbilsmodeller är en riktigt spännande nyhet! Genom det nya samägda bolaget, som ännu inte har något namn, planerar Honda och Sony att utveckla och sälja batteridrivna elfordon. Tanken är att det nya företaget ska etableras under 2022. Alliansen syftar till att föra samman Hondas kapacitet att utveckla mobilitet, teknologi för att tillverka fordonskarosser och erfarenhet av att hantera service på eftermarknaden med Sonys expertis av att utveckla och tillämpa tekniker inom bildbehandling, avkänning, telekommunikation, nätverk och underhållning. Detta för att kunna skapa en ny generation av mobilitet och tjänster som är anpassade till användarna och miljön.

Den första elbilsmodellen från det nya företaget väntas kunna börja säljas 2025. Det nya företaget förväntas planera, designa, utveckla och sälja elbilarna, men inte äga och driva tillverkningsanläggningar. Här är det meningen att Honda ska tillverka den första EV-modellen (EV står för electric vehicle) vid företagets egna fordonsfabriker. Tanken är också att en mobilitetstjänstplattform utvecklas av Sony och ska göras tillgänglig för det nya företaget.

– Det nya företaget kommer att sträva efter att ligga i framkant av innovation, evolution och expansion av mobilitet runt om i världen, genom att ta ett brett och ambitiöst angreppssätt för att skapa värde som överträffar kundernas förväntningar och fantasi. Det gör vi genom att utnyttja Hondas spjutspetsteknologi och kunnande i förhållande till miljö och säkerhet, samtidigt som vi anpassar de tekniska tillgångarna hos båda företagen. Även om Sony och Honda är företag som delar många historiska och kulturella likheter, är våra tekniska expertisområden väldigt olika. Därför tror jag att denna allians som förenar våra två företags styrkor erbjuder stora möjligheter för framtidens mobilitet, säger Toshihiro Mibe, Director, President, Representative Executive Officer och CEO, Honda Motor Co., Ltd.

Hondas filosofi