CR-V Hybrid utsedd till bästa familjebil

den 4 maj 2024

Vad har den perfekta familjebilen för egenskaper, frågar sig testpanelen på motortidningen Teknikens Värld. Jo, den ska vara rymlig och helst ha flexibel inredning så att man antingen kan maxa bagageutrymme eller passagerarutrymme. Den ska vara lätt och intuitiv att hantera, och okomplicerad att köra. Drösvis med tekniska finesser är inte nödvändigt och den behöver inte vara snabb som en sportbil heller. Däremot ska den vara bekväm, ekonomisk, helst billig att köpa och inte så dyr att äga över tid. Om du har familj med ett, två eller tre barn känner du nog igen dig i kriterierna ovan. Kanske går du själv i tankarna att skaffa en ny bil? Då ska du läsa vidare här.

Lättkörd och smidig
I testet går nya generationen Honda CR-V Hybrid flera ronder med den något mindre Hyundai Tucson och den före detta familjebussen Renault Espace, som gått och blivit SUV. Artikeln konstaterar i sammanfattningen att Honda CR-V är bilen alla testförare väljer att köra om de får chansen. Här finns körglädjen kombinerat med långfärdsegenskaper och lägst förbrukning. I det totala testbetyget står bland annat att bilen är lättkörd och smidig, att förarmiljön bjuder på bra blandning av pekskärm och fysiska reglage, och att bilen har lägst ljudnivå i testet.

Ett extra plus i kanten får CR-Vn för kameraaktiveringen: ”Med ett enkelt tryck längst ut på torkarspaken aktiveras bilens alla kameror och på skärmen ser man vad som finns runt bilen. Det är betydligt smidigare än att behöva lägga i backen, som man måste göra i de flesta bilar”.

Lugn och trygg på vägen
Körkänslan och vägkomforten ges också ett fint betyg: ”Körkänsla, jo det finns mycket av det i CR-V. Likt tidigare generationer CR-V är den senaste snudd på körglad. Med ett visst mått av precision och tyngdkänsla i styrningen. Fjädringen är nästan märkligt bra. CR-V känns solid när den rullar över vägens ojämnheter och ”sätter sig” i motorvägshastighet. Hål och bulor filtreras bort och CR-V framstår som ovanligt lugn och trygg på vägen”.

Andra fina omdömen får CR-V för sin goda baksäteskomfort, inte nog så viktigt med tanken på att alla i familjen behöver trivas: bra benutrymme och takhöjd, högt monterad sittdyna med bra lårstöd, ryggstödet går att vinkla och det finns stolsvärme och dubbla ladduttag. Plus också för att bakdörrarna öppnas nästan 90 grader, vilket gör det lätt att kliva in och ur bilen.

Slutomdömet uttrycks så här: ”Utan att vara en till de yttre dimensionerna jättestor bil lyckas CR-V få plats med både ett rymligt och bekvämt baksäte och ett stort och lådformat bagageutrymme, och att den kan kombinera de egenskaperna med god komfort och välavvägda köregenskaper gör den till vinnare i vårt testprotokoll”.

Fullhybrid eller laddhybrid?