Våra 5 bästa hemestertips

den 1 juli 2021

Våra 5 bästa hemestertips

Även under sommaren 2021 kan det vara bra att uppleva sevärdheter på hemmaplan, det vill säga inom Sveriges gränser. Vi tipsar om fem intressanta resmål som du kan köra till med din Honda.

Filmbyn Småland i Mariannelund
I Filmbyn som ligger i Mariannelund i Småland får du uppleva inspelningsmiljöer från klassiska barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump. Här kliver du in i filmens värld i en utställning skapad i Astrid Lindgrens anda. Här går det att se klassiska studiobyggen och originalkostymer från filmerna, sjunga till filmmusik, skapa egna mobilfilmer och uppleva andra interaktiva miljöer. 

Läs mer här: https://filmbyn.se

Havets hus i Lysekil
Havets hus ligger på kajen i Lysekil på den svenska västkusten och är ett av Bohusläns populäraste besöksmål. I 30 saltvattenakvarier, från 90 liter till 140 000 liter, visas mer än 1 500 arter som lever i Västerhavet.

Här samsas lättsamma upplevelser för hela familjen med allvarliga utmaningar för framtiden. Varje år stiftar närmare 80 000 besökare bekantskap med hundratals fascinerande arter – från småfläckig rödhaj till död mans hand.

Läs mer här: https://www.havetshus.se/

Historisk rundvandring i Ystad
Den sydskånska staden Ystad bjuder på närhet till havet, natur, stränder och en idyllisk stadsmiljö. Den historie- och arkitekturintresserade besökaren kan på en vandring i staden beskåda byggnader från medeltid till nutid. Här finns cirka 300 korsvirkeshus och anses ha den mest omfattande och bäst bevarade korsvirkesbebyggelsen i landet.

Ystads före detta gråbrödrakloster är grundat år 1267 och är ett av de mest välbevarade klostren i Sverige. Även Marsvinsholms slott och Sankta Maria kyrka är värda ett besök, liksom Ystads djurpark. Efter att ha varit en av filmens pionjärstäder i Sverige vid förra sekelskiftet, har Ystad nu återtagit sin plats som filmstad. På Ystad Studios Visitor Center möter du en värld av inspirerande filmmiljöer och prova-på-aktiviteter från filmens magiska värld. 

Bo i trädhotell på Granö Beckasin i Umeå
Bo på hotell i trädtopparna kan du göra på Granö Beckasin som ligger mitt i naturen vid den vackra Umeälven. Här kan du spendera natten i ett Fågelnäste uppe bland trädens toppar, glida nedströms älven på en timmerflotte eller vandra i Umeälvens dalgång. På Granö Beckasin finns ett stort utbud av aktiviteter i den norrländska vildmarken. Eller också njuter du bara av tystnaden.

Läs mer här: https://granobeckasin.com

Sommaräventyr i fjällen
Sverige har en fantastisk fjällnatur som de flesta upplever på skidor vintertid. Men det finns mycket att uppleva på sommarhalvåret också. Här kan du göra allt från att cykla mountainbike, paddla kajak, testa forsränning och vandra på mysiga leder. I Edsåsdalen söder om Åre i Jämtland finns fina leder för vandring och traillöpning. I Älvdalen i Dalarna finns flera roliga museer såsom Porfyrmuseet och Hagströmsmuseet. Hyr en kanot i Årjäng i Värmland och ge dig ut på färd på blanka sjöar eller genom smala vattendrag.