Snart provkör svensk press Honda Clarity

Honda deltar i vätgasprojektet HyFIVE med Honda Clarity. Snart kan svenska journalister få prova bilen.

den 21 april 2017
honda clarity

Honda har två exemplar av vätgasbilen Honda Clarity i Danmark. En av dem lånas ut till utvalda familjer som vill prova på att köra med en vätgasdriven bil i sin vardag. Den andra bilen kommer att finnas tillgänglig den 11-12 maj för fyra svenska journalister som får möjlighet att provköra den utsläppsfria bilen i Köpenhamn, tanka vätgas och känna på hur tekniken fungerar. 

I augusti kommer en Clarity-bil att finnas på turné i Sverige. Vi kommer att informera om vår turné i nyhetsbrevet, så håll ögonen öppna för vi kanske landar just hos din återförsäljare för en demonstration av bilen och tekniken.

De två Honda Clarity-bilarna är en del i det EU-finansierade HyFIVE-projektet som syftar till att visa upp fördelarna med bränslecellsteknik som använder vätgas som drivmedel i fordon. Hydrogen For Innovative Vehicles (HyFIVE) inkluderar 15 partners och 185 vätgasdrivna bilar från fem bilmärken. Honda deltar i projektet och är en av få biltillverkare i världen med vätgasteknik framme. Ett nätverk med tankstationer håller på att byggas upp på tre ställen i Europa, bland annat i Danmark, så att det ska bli lätt för de som deltar i projektet att använda bilarna. För närvarande finns fem tankstationer i Danmark.

Det finns ett antal faktorer som pekar på att vi behöver ändra våra transportvanor. Många länder har exempelvis fastställt tuffa utsläppsmål och vill minska beroendet av fossila bränslen. Här kan bränslecellsbilar spela en viktig roll. Vätgas kan produceras från förnybara energikällor (biogas), vilket betyder att bränslecellsbilar kan bidra till länders strävan att nå uppsatta klimatmål, eftersom fordonen inte avger något annat än vatten.