SNART KAN DU LADDA HUSET MED BILEN

Honda installerar ny laddningsteknik på sin forskningsanläggning i Tyskland. Laddningsstationen fungerar åt båda hållen, den kan ladda en elbil och även föra tillbaka energi från elbilens batteri till elnätet.

den 17 december 2017

Den nya tvåvägsladdningstekniken finns på Hondas europeiska forskningsanläggning i tyska Offenbach. Så här fungerar det: Energi som skapas av en förnybar energikälla, till exempel en solcellsanläggning, kan via laddningsstationen ladda ett elfordon. Men systemet kan också skicka tillbaka lagrad energi från elfordonets batterier till elnätet. Det här betyder att man mer effektivt kan utnyttja den energi som utvecklas. Den används där den behövs bäst helt enkelt. På så sätt går det att balansera efterfrågan på energi.

Laddningsstationen ingår i en testanläggning för utrustning som i framtiden kommer att finnas tillgänglig för privata hushåll. Den visar också tydligt Hondas ambition att bidra till ett nollutsläppssamhälle. Projektet är ett samarbete mellan Hondas forskningsteam i Europa, det schweiziska teknikföretaget EVTEC och energiserviceleverantören The Mobility House.