Hondas WTCC-team är laddade för säsongspremiären på franska Paul Ricard

När årets WTCC-säsong drar igång till helgen på Franska Paul Ricard banan är det ett starkt och målmedvetet Honda Castrol team som står på startlinjen.

den 1 april 2016

Ny i teamet är WTCC-mästaren från 2012, Rob Huff. Han blir teamkollega med Tiago Monteiro som båda tävlar i varsin Honda Civic.

För första gången i WTCC finns tre Civic på startlinjen. Den tredje bilen körs av Norbert Michelisz för Honda Racing Team JAS.

Under vintern har tävlingsbilarna modifierats och bland annat har motor och fjädring optimerats vilket ska göra dem betydligt snabbare.

JAS Motorsport har haft en intensiv försäsong med ett fullspäckat testschema, men har också gjort en betydande omstrukturering av det tekniska teamet. Detta har definitivt ökat förutsättningarna och förhoppningarna om upprepade pallplatser under kommande säsong.

Den nya säsongen kommer sannolikt bli mer spännande än tidigare på grund av att det andra racet får större betydelse samt att en omvänd startordning kommer att tillämpas.

En annan nyhet är ett ”tempolopp” kallat MAC3 där tre förare från varje team startar samtidigt, kör två varv och klockan stannar först när alla teamets bilar har korsat mållinjen, vinst här ger extra poäng i tillverkarmästerskapet.

Paul Ricard, är uppkallad efter Pastis magnaten som låtit bygga banan. Både Franska Formel 1 och Motorcyklarnas Grand Prix har körts här. Banan debuterade i WTCC sammanhang 2014. 

Honda har varit på pallplats tre gånger av fyra möjliga försök på banan och förhoppningarna är höga för en lyckosam tävlingshelg.

Rob Huff, Castrol Honda World Touring Car Team:
 
"Paul Ricard var platsen för ett av mina bästa race, det var 2014 när jag startade som 14:e och slutade som femma under mycket svåra förhållanden. Banan är mycket utmanande, med en kombination av långsamma kurvor och långa raksträckor gäller det att hitta en inställning som fungerar för hela sträckan. Det kommer också innebära att det kommer hända mycket under racen. Jag tror det arbete vi har gjort i tester har gett oss bra förutsättningar och vårt mål är att åtminstone en av oss i teamet ska vara på pallplats i varje race under den här säsongen”.

Tiago Monteiro, Castrol Honda World Touring Car Team:
"Jag har aldrig varit så glad inför en ny WTCC-säsong som jag är just nu. Det har gjorts små förbättringar av hela bilen och allt sammantaget ger det en stor skillnad när det kommer till hur bilen känns. Vi visade på bra fart på Paul Ricard förra året och jag är säker på att vi kan stå oss väl mot konkurrenterna. Jag tror även att det nya tävlingsupplägget och MAC3 kommer uppskattas av racingentusiasterna. Jag längtar att få komma igång”.

Norbert Michelisz, Honda Racing Team JAS: 
"Det är en härlig bana, krånglig på sina ställen, men kul. I synnerhet femte svängen är en fantastisk svepande högersväng i mycket hög hastighet. Förra året var vi mycket konkurrenskraftiga gentemot de andra bilarna med samma vikt. Jag slutade tvåa i race två och även Tiago hade bra fart - och i år kommer vi att starta med lättare vikt än en eller två andra, vilket betyder att vi verkligen kan ha mycket goda förutsättningar att lyckas"

Läs mer om WTCC här