Nya Honda Civic- rankad till en av Europas säkraste bilar

den 23 februari 2012

Som första bil 2012 tilldelas nya Honda Civic 5d maximala fem stjärnor av Euro NCAP och rankas därmed som en av Europas säkraste bilar. Euro NCAP, som inför 2012 har stramat upp kriterierna för säkerhetsbedömningen, hyllar modellens säkerhet och ger den toppbetyg i samtliga kategorier.

Bilens övergripande säkerhet har utvärderats och i betygsättningen tas skydd av resenärer, barn, fotgängare och tillgängliga hjälpmedel för föraren i beaktning. Syftet är att ge konsumenterna ett enhetligt, lättförståeligt och oberoende betyg av bilens säkerhet. Samtliga av Hondas testade modeller har tidigare tilldelats fem stjärnor, men inför lanseringen av nya Honda Civic fokuserades säkerhetsarbetet för att möta 2012 års nya kriterier.

- Den 9:e generationen av Honda Civic imponerade och fick höga poäng inom alla bedömda områden. Det placerar modellen jämsides med konkurrerande märken inom segmentet. Ett högt betyg i kategorin Förarstödsystem i kombination med Hondas CMBS- system, gör nya Honda Civic till en mycket säker bil, säger Michiel van Ratingen, Euro NCAPs generalsekreterare.

Euro NCAP har även tillkännagivit att den befintliga NCAP Advanced-utmärkelsen för Hondas CMBS-teknik utökats och omfattar nya Honda Civic. Utmärkelsen erkänner Hondas teknik som en av de bästa säkerhetsinnovationerna tillgängliga på marknaden.

Det belönade systemet, Collision Mitigation Brake System (CMBS), är ett radar-baserat kollisionsminimerande system. Det är utformat för att förhindra kollisioner med stillastående fordon eller fordon som kör i samma färdriktning. Inför en förestående kollision varnar systemet föraren vid så väl låga som höga hastigheter. Med Tyskland som utgångspunkt har olycksstatistiken studerats och applicerats på hela Europa. Studierna visar att om alla bilar i Europa utrustades med CMBS-systemet, skulle uppskattningsvis mellan 200 000 och 250 000 olyckor varje år kunna mildras eller förhindras helt.