Jonas bytte kombi mot racer

Två stora herrgårdsmodeller behövdes inte längre hos familjen Fallesen i Sösdala eftersom barnen blivit större. Valet föll på en Honda Civic Type R.

den 20 mars 2018

Den syndigt svarta Civic Type R från 2016 har gått modesta 800 mil under det året som Jonas Fallesen ägt den. Det är den första Hondan i familjen.

– Jag har för det mesta kört Toyota, men ville ha något annat den här gången. Det ångrar jag inte, bilen går som ett spjut, säger Jonas.

Sedan Jonas skaffade barn tillsammans med sin fru Irene har de snabba, roliga bilmodellerna som han tycker om att köra fått stå tillbaka för mer praktiska vagnar.

– När vi reser långt blir det kombin. Men den är mer av ett transportmedel, det finns inte så mycket körglädje i den, förklarar Jonas.

Men tiden går fort och nu är sönerna 19 respektive 12 år gamla. Så familjen Fallesen beslöt sig för att det räckte med en stor bil.

– När vi bestämde oss för att byta den ena kombin kikade jag runt lite. Jag ville ha en bil med tryck i, det ska hända något när man trampar på gaspedalen. Det skulle vara en bil med körglädje och den skulle vara tålig, driftsäker och inte alltför dyr.

Valet föll på en ny Honda Civic Type R. Den hade gått 50 mil som demobil och hämtades ut från Honda-återförsäljaren Newman Bil i Hässleholm. Andra, liknande modeller från andra bilmärken var både dyrare och hade lång leveranstid.

– Motorn och väghållningen är helt klart bilens största styrkor. Det är en väldigt rolig bil, man ligger som ett strykjärn på vägen. Fast det är lätt att köra för fort.

Jonas kör mycket bil i sitt jobb, cirka 6 000 mil per år. Han är konsult inom järnvägsbranschen och har bland annat jobbat för Trafikverket. I dagsläget jobbar han som resursplanerare på Swedish Trackservice.

– Jag älskar att köra bil, det är så roligt. Jag kan lätt köra 80 mil på en dag, utan problem.

Trots Jonas stora intresse för bilkörning är det faktiskt Irene som mest kör familjens Type R, bland annat till och från sitt jobb.

– Men jag får lufta den ibland. Vi kör den året om, men är försiktiga med den. Vi tar sonens bil eller kombin om vi ska hälsa på Irenes föräldrar som bor på landet där det finns grusvägar, säger Jonas.

 

Fakta:

Modell: Honda Civic Type R

Årsmodell: 2016

Motor: 2.0 l i-VTEC TURBO

Skick: nyskick

 

Mer om Type-R