Honda visar två nya elbilar i Las Vegas

den 17 januari 2024

Honda visade på CES 2024 upp två nya futuristiska och coola konceptbilar; en nattsvart sedanmodell kallad Saloon och en pärlemovit modell kallad Space-Hub. De har en helt ny stil och framtoning. Honda använder ett spännande formspråk som är väldigt olika den design som finns på elbilar på marknaden idag.

Tunn, lätt och klok
Honda har – som vanligt – gått sin egen väg när utvecklingsingenjörerna tog fram de två konceptbilarna. Trenden annars inom elfordon rent generellt är att förse bilar med stora, tunga batterier för att ge fordonen en så lång räckvidd som möjligt. Ett annat utmärkande drag är att göra dem smarta med diverse intelligenta funktioner. Resultatet hittills är stora, tunga bilar. Här har alltså Honda tänkt precis tvärtom. Med ledorden tunn, lätt och klok vill Honda skapa betydligt smidigare fordon. Målet är att skapa låga, kompakta och högeffektiva batterier som inte är så skrymmande och tunga. Tillsammans med LG Energy Solution ska Honda tillverka batterier i USA och fabriken ska vara klar i slutet av detta året.

Saloon och Space-Hub ingår i en ny plattform, Honda 0 Series som vi på svenska kan kalla för Serie 0, för Hondas kommande elbilar. Seriens namn anspelar på att Honda återvänder till sina rötter som biltillverkare för att skapa helt nya elbilar från ”noll”. Startpunkten innebär att man särskilt tänker på ett par saker: att maximera utrymmet för människan i bilen och samtidigt minimera utrymmet för mekaniska komponenter, att bilen ger körglädje samt frihet och glädje som mobilitet för med sig. Nollan kännetecknar också att Honda skapar nytt värde från drömmar som ger människor nya upplevelser. Noll beskriver även företagets strävan att uppnå noll miljöpåverkan under fordonets livscykel.

Fem värden
Honda 0 Series utgår från fem värden. Konstnärlig design skapar resonans med miljön, samhället och användarna. Den har avancerade assistent- och säkerhetssystem, exempelvis automatiska körsystem. Bilarna ska vara uppkopplade och roliga att köra och använda. Givetvis andas Serie 0 körglädje där föraren ska känna samhörighet med fordonet. Slutligen, modellerna ska ha enastående prestanda och vara energieffektiva.

Honda valde att visa de två nya konceptmodellerna på CES 2024 som är en stor mässa för konsumentelektronikprodukter. Årets version hölls i Las Vegas den 9-12 januari och Honda-presentationen hölls den första dagen.

Saloon och Space-Hub
Saloon har en form som påminner om en supersportbil med sin stora måsvingedörr och en låg, långsmal kaross med tydliga aerodynamiska drag. Fronten slutar i en liggande rektangelform som är ljussatt. Det nya H-märket som den nya generationens elbilar ska ha som signum, är centrerat i rektangeln. Strålkastarna har en liggande form och är placerade strax nedanför den stora, sluttande framrutan.

Space-Hub påminner lite grann om dagens stora SUV:ar och ändå inte. Även den har en rektangelformad, ljussatt front. Modellen har rejäla innermått och passagerarna är vända mot varandra – precis som i det taxifordon som Honda utvecklar tillsammans med General Motors och Cruise – vi skrev om denna i förra numret. Space-Hub har glastak som ytterligare ger bilens interiör en känsla av rymd. Bakljusen på både Saloon och Space-Hub är formade som en liggande rektangel med runda hörn där de röda LED-ljusen utgör kanten på formen. Det ger en mycket tydlig igenkänning bakifrån av bilarna.

Så när får vi se de två första elektriska fordonen i denna nya Serie 0? Bilarna kommer att introduceras 2026 på den nordamerikanska marknaden följt av lansering i Japan, Asien, Europa, Afrika och Mellanöstern samt Sydamerika.