Honda Urban EV utnämnd till bästa konceptbil av global jury

En internationell jury har utnämnt Hondas konceptbil Urban EV till ”Bästa konceptbil” i tävlingen 2018 Car Design Award, som presenterades i början av juni på motormässan i Turin i Italien.

den 25 juni 2018

När Honda för första gången presenterade konceptbilen Urban EV på bilmässan i Frankfurt 2017 stal den showen och blev snabbt mässans snackis. Dess enkla linjer och tydliga retrokänsla som påminner om den allra första generationen av Honda Civic tilltalar uppenbarligen de flesta. Inte så konstigt då att bilen plockades ut som en av tio bilar som nominerades i klassen Årets konceptbil i 2018 års upplaga av Car Design Award, en tävling som arrangeras av tidningen Auto & Design.

Juryn, bestående av tolv journalister från världens mest renommerade motortidningar kom fram till följande motivering: ”Honda Urban EV är en underbart välavvägd design som ger en välbehövlig personlig känsla till elbilsklassen. Dess smarta blandning av både retro och futuristisk estetik gör bilen obestridligt åtråvärd som få kan konkurrera med”.

Blandningen av retro och framtid tillsammans med dess mycket väl avvägda konturer gör Urban EV så attraktiv. Låga och breda proportioner ger en sportig känsla, medan den moderna stylingen innefattar tunna A-stolpar och en bred vindruta som ger god sikt. Lite kontroversiellt är de två bussdörrarna med gångjärnen bak.

I fronten mellan strålkastarna på Urban EV kan interaktiva meddelanden presenteras och det på flera språk. Här kan du hälsa och kanske ge råd till andra trafikanter, och få information om batteriets laddningsstatus.

Interiören är lika inbjudande som det yttre, med naturliga material och en öppen, ren kupé som har säten fram och bak. Naturligt grått tyg och detaljer i träfinish skapar en avslappnad miljö som liknar en lounge, medan den långsträckta instrumentpanelen sträcker sig ända ut i dörrarna och tillför en högteknologisk dimension.

Hondas konceptbil Urban EV kommer att bli den första helt elektriska bil som serieproduceras under märkets strategi ”Electric Vision” i Europa. Strategin innebär att Honda utvecklar en ny fordonsplattform med olika typer av elektriska drivlinor. Riktigt spännande är att Urban EV kommer att börja produceras redan under 2019 med Europa som första marknad. Bilen kan börja beställas från och med början av 2019 och de första leveranserna förväntas ske i slutet av året.

Hondas elektriska vision