Honda skapar förnybar energi i rymden

den 1 juli 2021

Honda skapar förnybar energi i rymden

Hondas forskare håller på att ta fram ett cirkulerande förnybart energisystem som ska användas för aktiviteter i rymden.

Syre, väte och elektricitet är nödvändigt för mänsklig aktivitet i rymden. Förutom vatten och mat behöver människor syre för att överleva, men också väte som bränsle och elektricitet för att kunna utföra olika aktiviteter för ett liv i rymden. För att lösa detta utan att fylla på med material som skickas upp från jorden har Honda utvecklat ett cirkulerande förnybart energisystem. Systemet kombinerar vattenelektrolys med högt differentialtryck för att tillverka syre och väte med hjälp av solenergi för att elektrolysera vatten, och ett bränslecellssystem som genererar elektricitet och vatten från syre och väte.

I projektet samarbetar Hondas forskningsbolag (Honda R&D Co., Ltd) med JAXA som står för Japan Aerospace Exploration Agency. JAXA är i princip Japans motsvarighet till Rymdstyrelsen i Sverige.

De två parterna kommer att inleda en genomförbarhetsstudie för att komma fram till hur systemet kan förverkligas. Forskningsprojektet löper över tre år.

Honda har arbetat med forskning och utveckling kring vätgasteknologier i många år. Honda blev 2002 det första företaget i världen som startade leasingförsäljning av bilar med bränsleceller. Honda har dessutom utvecklat och installerat smarta vätgasstationer som använder systemen för vattenelektrolys med högt differentialtryck. Tillsammans med JAXA strävar Honda efter att förverkliga ett cirkulerande förnybart energisystem genom att använda de vätgasteknologier som Honda utvecklat.