Honda visar NSX, Clarity och Civic-prototyp på Genève-mässan

Honda presenterade europaaktuella supersportbilen NSX, miljövänliga Clarity med 70 mils räckvidd och prototypen för 2017 års Civic 5D på årets motormässa i Genève.

den 21 mars 2016

Motormässan i Genève innehåller allt en bilälskare går igång på: från fantastiska supersportbilar till smarta nollutsläppsfordon och däremellan funktionella och praktiska personbilar i alla viktklasser och storlekar. Så även denna 86:e gång, då mässan gick av stapeln den 3-13 mars.

Honda lockade med modeller i alla de tre kategorierna ovan: en supersportbil, en miljöbil och sportiga personbilar plus lite till förstås. Företaget visade upp supersportbilen NSX och avslöjade att det är i höst som vi lär få se de första exemplaren rulla på europeiska vägar. Vidare hade Honda europapremiär för bränslecellsdrivna Clarity och världspremiär för prototypen av nya Civic som lanseras under 2017.

Hondas Clarity hade europapremiär på Genève-mässan och är nu klar för serieproduktion. Bilen har plats för fem vuxna och är vätgasdriven med hela drivlinan under motorhuven. Tankning tar bara tre minuter och ger en räckvidd på hela 700 km. Bränslecellerna kombineras med ett litium-jon-batteri, vilket ger en motoreffekt på 130 kW (177 hk). Clarity börjar säljas i Japan till hösten 2016. I Europa kommer tio Clarity-bilar att finnas med i det europeiska HyFIVE-projektet. Det syftar till att bygga ut en infrastruktur för vätgas så att det blir möjligt att köra med vätgasdrivna bilar. HyFIVE står för Hydrogen For Innovative Vehicles (vätgas för innovativa fordon). Honda har även börjat samarbeta med General Motors för att utveckla nästa generations bränslecellsbilar. Genom samarbetet jobbar båda parterna för att kommersialisera vätgastekniken till 2020.

De första leveranserna av nya NSX till europeiska kunder kommer att ske under 2016. Den nya sportbilen kombinerar hybridteknik med en ny, 3,5-liters mittmonterad DOHC V6-motor med dubbelturbo och en specialutvecklad niostegad DCT-växellåda.

Den sportigaste Civic någonsin? Ja, när Honda visade upp prototypen till den tionde generationen av sin bästsäljande modell är det med en bil som utmanar konventionell europeisk småbilsdesign. Ett självsäkert och offensivt utseende utmärker modellen som kommer att finnas tillgänglig för europeiska kunder i början av 2017. Bilens låga, breda proportioner och långa hjulbas utlovar härlig körglädje i kombination med optimerade innerutrymmen.