Honda F1 vinner för första gången i hybridkraftpaketens era

Den 30 juni 2019 vann Max Verstappen Österrikes Grand Prix när han körde för Aston Martin Red Bull Racing i en bil med Hondas RA619H-kraftpaket. Det blev Hondas 73:e Formel 1 vinst och den första sedan 2006 års ungerska Grand Prix samt även den första i den nutida hybridkraftpaketens era.

den 2 juli 2019

Max fick en svår start på andra plats och föll sedan tillbaka till sjunde.  Efter goda framsteg i tidiga varv låg Max i ledningen ett bra tag och efter byte till hårda däck på varv 31 - senare än konkurrenterna framför honom - hamnade han på fjärde plats framför Lewis Hamilton. Då började Max verkligen att dominera, han kämpade sig förbi Sebastian Vettel och Valtteri Bottas och för att inta andra plats innan han började jaga Charles Leclerc.

Duon kämpade mot varandra i en nervpirrande närkamp, men Max tog slutligen ledningen med tre återstående varv för att ta vår första seger med Red Bull.
 

Takahiro Hachigo, VD för Honda Motor Co., Ltd.

- Till alla som har stött oss i detta projekt

“Det är en stor ära för oss att återigen vinna Formel 1, inte minst för att det inte alltid varit så lätt sedan vi återvände till sporten 2015. Först och främst vill jag tacka Max och Aston Martin Red Bull Racing för den här segern. Naturligtvis måste vi också tacka Scuderia Toro Rosso och alla de förare som har gett så mycket stöd till projektet, liksom alla leverantörer och närstående parter.

- Och tack till alla våra fans
“Jag vill tacka alla våra fans. Med deras stöd kommer vi att fortsätta att utmana konkurrensen medan vi strävar mot vårt ultimata mål, att vinna VM, och denna seger är första steget mot det. Även våra framtida framgångar kommer att vara tack vare fansen som verkligen är en del av teamet."

 - Vi måste fortsätta att utmana oss själva för att uppnå vårt mål
"Formel 1 var vår grundare Soichiro Hondas dröm och det ligger i vårt företags DNA. Vi har haft vissa tuffa perioder på racerbanorna och fabriken under de senaste fem åren. Jag är mållös när jag tänker på det enormt hårda arbetet av alla Honda-anställda som varit inblandade i projektet, de trodde alltid på sig själva och gav aldrig upp det hopp som äntligen förverkligade dagens seger. Jag tycker att det verkligen ger uttryck för vårt motto 'Power of Dreams'."
 

Toyoharu Tanabe, teknisk ansvarig, Honda Racing F1

"Tack vare det hårda arbetet av Honda F1-personal i Japan och Storbritannien, som arbetade outtröttligt med vår kraftpaketsutveckling, har vi äntligen vunnit vår första seger i hybridernas era och den första sedan Ungern 2006. Jag vill säga ett särskilt tack till all släkt och vänner som stöttade dem. Självklart ska vi tacka Max för en enastående prestation och Aston Martin Red Bull Racing som försett honom med en fantastisk bil. Vi får inte glömma det stora bidraget från Scuderia Toro Rosso, som hjälpte oss tillbaka på rätt väg förra året. Honda har inte gjort det här på egen hand och därför vill vi tacka våra externa leverantörer för deras bidrag. Denna seger är också ett sätt att tacka alla våra fans, över hela världen, för deras fortsatta stöd. Vi kom tillbaka till den här sporten 2015, men idag känns det som vi har börjat på nytt. Nu kan vi njuta av firandet en kort stund, men sedan måste vi börja arbeta igen så snart som möjligt, eftersom vi fortfarande ligger på efterkälken bakom de snabbaste teamen. "
 

Max Verstappen, vinnare

"Det var ett otroligt lopp och jag är så glad över att ha vunnit lagets andra seger i vårt hemma-Grand Prix. Låt mig börja med att säga att de var Honda som drev oss till seger idag! Det var synd i början när jag utlöste antistopp och hamnade på sjunde plats. Efter det var takten riktigt bra, jag höll mig lugn och fortsatte att driva hårt. Det andra stadiet var avgörande för oss då bilen verkligen kom till liv. När jag passerade Valtteri trodde jag att jag hade en chans att vinna eftersom vår takt var så pass stark, men man vet aldrig. Jag fortsatte att trycka framåt, körde fullt ut och gav inte upp. Vi passerade Charles med flera återstående varv så jag är väldigt nöjd. Vår strategi var en närkamp och om du inte kan köra så, tycker jag att det är bättre att stanna hemma. Jag vill säga ett stort tack till alla på Aston Martin Red Bull Racing, vi har jobbat riktigt bra hela helgen och uppgraderingarna verkar ha fungerat. Jag vill tacka hela teamet här, alla på fabriken och självklart Honda, det har inte varit lätt för dem de senaste åren men att vinna idag har varit helt otroligt. "