Honda e Prototype premiärvisades i Genève

Honda visade förhandsversionen av den nya elbilen på motormässan i Genève.

den 1 april 2019

Hondas kommande elbil har blivit en riktig snackis, så även på motormässan i Genève som hölls den 7-17 mars. Motorjournalister pekar ut bilen som en av höjdpunkterna från mässan. Det är framförallt designen som väcker uppmärksamhet, en genial kombination av retrodesign med påtaglig inspiration från den första Honda Civic-generationen från 1972 och futuristisk enkelhet som syns på både utsida och insida.

Den exteriöra designen kännetecknas av en ren, distinkt form med tydliga konturer. De återhållsamma linjerna förstärks av de infällda dörrhandtagen som fälls ut när de ska användas och kompakta kameror som ersätter traditionella sidospeglar. De rundade stötfångarna och likaledes runda strålkastarna ger bilen ett närmast mänskligt utseende. Laddningsanslutningen är placerad centralt i framdelen av huven, tydligt markerad med LED-belysning under en svart glaslucka som en designdetalj.

Honda e Prototype är framtagen för att passa perfekt för stadskörning. Med sin eldrift släpper den ut noll avgaser, dess design väcker uppmärksamhet vart den än visas, och dess kompakta storlek gör den lättparkerad.

Den breda hjulbasen och spårvidden bäddar för bra vägegenskaper och en rymlig kupé. Plattformen är utvecklad specifikt för eldrift. Precis som många andra elbilar är e Prototype bakhjulsdriven. Räckvidden är på dryga 200 km och en snabbladdningsfunktion gör att batteriet laddas till 80 procent på bara 30 minuter. Studier visar att genomsnittssträckan vi kör med en personbil faktiskt bara är 30 km så e Prototype passar därför perfekt till vardagspendling. 

Interiören är modern och minimalistisk. Här finns bara det som verkligen behövs. Stilen påminner om en välkomnande lounge snarare än en traditionell personbilskupé. Klädseln har drag av tåligt sofftyg med 60-talskänsla. Instrumentbrädan domineras av den horisontella skärmen med en mängd intelligenta funktioner. Exempelvis visas här sikten bakåt som sidokamerorna levererar till skärmen plus vyn från en backkamera. Trädetaljer i instrumentpanel och mittkonsolen ger en sofistikerad look.

Honda e Prototype är som sagt förhandsversionen av produktionsmodellen av Hondas kompakta urbana elbil. Honda har fått in 15 000 intresseanmälningar för Honda e Prototype. På honda.se hittar du mer information om e Prototype och kan också anmäla ditt intresse för att få mer information.