Honda, GM och Cruise skapar förarlös taxitjänst

den 5 december 2023

Tid är en begränsning för de flesta. Honda vill göra det möjligt för människor att använda sin tid mer effektivt för mer meningsfulla saker. Detta genom att utveckla olika mobilitetsprodukter och tjänster. Cruise Origin är ett tydligt exempel på det. Fordonet saknar ratt och förarsäte, och har en stor kupé där sex personer kan sitta mittemot varandra, tre på varje sida. Det inre utrymmet är helt privat och här kan exempelvis en familj umgås eller affärsmän/kvinnor hålla möten på väg till och från olika platser – och utan att någon ombord behöver bekymra sig om att hålla i ratten eller hitta rätt väg.

Beställs via app
Cruise Origin har utvecklats gemensamt av Honda, General Motors (GM) och Cruise och är specialbyggd för att kunna användas som förarlös taxi. Tjänsten ska erbjudas från ett samägt bolag som förhoppningsvis kan etableras under första halvåret 2024. Kunder kan hämtas upp vid en angiven plats och köras till en förutbestämd destination – och fordonet kör själv. Tjänsten sköts via en app i kundens smarta telefon, både beställning av bil och betalning.

Den förarlösa transporttjänsten planeras att lanseras i centrala Tokyo i början av 2026. Då ska dussintals fordon finnas och därefter utökas till en flotta på 500 Cruise Origins. De tre företagen planerar att expandera och skala upp tjänsten till områden utanför centrala Tokyo. Det väntas bli brist på taxi- och bussförare i Japan, och det här är ett sätt att avhjälpa den typen av samhällsproblem.

Cruise Origin visades för första gången upp i Japan i Hondas monter på Japan Mobility Show 2023.

Närmaste återförsäljare