Detta ska du tänka på när du väljer en elbil för stadskörning

den 10 maj 2021

Detta ska du tänka på när du väljer en elbil för stadskörning

Spara på miljön och välj en elbil som är så effektiv som möjligt. Och tänk efter före, hur långt kör du egentligen? Kanske räcker cirka 20 mils räckvidd gott och väl och du slipper ändå räckviddsångesten samtidigt som du inte gör för stora avtryck i vår miljö.

Pendlar du med bil varje dag till jobbet? Kanske skjutsar du barn till aktiviteter och gör en längre utflykt på helgen? Troligen kör du ändå inte längre än några mil per gång och en liten smidig bil med lätt vikt, litet batteri och med den senaste tekniken ger dig ett effektivt sätt att färdas som både är bäst för dig och för miljön.

Forskning som Honda gjort bland stadsbor visar att körsnittet ligger kring fyra mil per dag. För att klara den sträckan med en elbil behövs varken en stor bil eller ett stort batteri med lång räckvidd. Ju mindre batteriet är desto lättare blir bilen. Räckvidden kan användas betydligt effektivare än när föraren kör runt med en tung bil och många mils räckvidd – prestanda som då finns där i onödan. Lång räckvidd är inte alltid bäst för miljön. Välj istället en bil optimerad för just kortare resor.

Fördelarna med en elbil gjord för stadsmiljö är många. Optimerad räckvidd med ett batteri som är perfekt anpassat för att räcka för några dagars pendling utan att skapa räckviddsångest funkar utmärkt för livet i en stad. Ett litet batteri går dessutom snabbare att ladda, perfekt om du har möjlighet att snabbladda bilen, men även hemmavid från din laddbox. En stadsanpassad bil med mindre batteri är också lättare. Och i de bilar där batteriet ligger under golvet, som i Honda e, får man också en låg tyngdpunkt och därmed också riktigt sportig körkänsla.

Mindre elbilar är oftast designade just för körning i stadsmiljö. De är kortare, smalare och perfekta att både parkera och köra på trånga stadsgator eller navigera med på små ytor i parkeringsgarage. Snäv vändradie ihop med elbilens direkta acceleration gör att föraren fort kan vända på ingen yta alls och snabbt komma iväg igen.

Att köra elbil är enkelt och man vänjer sig snabbt med tystheten och accelerationen, men också att stoppa i laddkabeln när man kommer hem.

Elbilen Honda e är gjord för stadsmiljö där form, prestanda och funktioner noga utformats för att passa livet i tätort. Den lilla elbilen är inte ens fyra meter lång (3 895 millimeter), har en vändradie på endast 4,3 meter och en optimal räckvidd på upp till 22 mil, väl avvägd för daglig pendling till och från jobbet. Effekten är antingen 136 eller 154 hästkrafter med ett vridmoment på 315 newtonmeter som räcker gott och väl för både stadskörning men också pendling på motorväg. Trots att Honda e ser liten ut på utsidan är den optimerad invändigt för att vara så stor som möjligt för att rymma fyra personer.

Honda e är en teknisk tuffing full av de senaste säkerhetssystemen, smarta funktioner ihop med appen My Honda+ och tekniska innovationer med bland annat kameror istället för sidobackspeglar. Självklart ryms absolut senaste moderna digitala teknik med hela fem pekskärmar med allt från infotainment, fordonsstatus och ständig uppkoppling.

Honda e är stor inuti men liten utanpå med en perfekt räckvidd för att klara några dagars körning till jobbet, utan att vare sig ge räckviddsångest eller skapa stora avtryck i vår miljö.